Hlavní obsah

Dokument o Kohlovi pobouřil Němce, kancléř byl ve spodkách

Právo, vpl
Berlín

Dramatizovaný dokumentární film televize ZDF Muž z Falcka šokoval v úterý večer německou veřejnost tím, že vylíčil Helmuta Kohla (79), architekta německého sjednocení, převážně v kritických barvách. Až dosud nikdy Němci takto Kohla vidět nemohli. Spatřit ho mohli ve spodkách i jako člověka s vypětím sil přemáhajícího bolest, protože musel nosit utajovaný vývod z močového měchýře.

Foto: Archiv, Právo

Helmut Kohl

Článek

Oba jeho synové ještě před vysíláním hlasitě protestovali. „Je to absurdní a bez respektu,“ stěžoval si Walter Kohl. „Otce líčí jako fanatického, po moci bažícího technokrata, přitom on nikdy takový nebyl. A navíc film znevažuje naši matku,“ řekl o Hannlelore Kohlové, která kvůli své nevyléčitelné fobii na světlo spáchala v roce 2001 sebevraždu.

Kohl poskytl celkem 30 hodin rozhovorů tvůrcům snímku, Thomasi Schadtovi a Niku Hoffmannovi. „Zdálo se, že se rozhodl, že materiál nebude vysílán přímo, protože by ho mohl vylíčit nedostatečně lichotivě,“ napsal list The Times.

Tvůrci museli použít hrané pasáže

Autoři tudíž použili úryvky rozhovorů a dali Kohlovi prostor k monologu, v němž líčí měsíce před pádem Berlínské zdi. „Když to Maggie Thatcherová viděla, málem ji ranila mrtvice,“ říká Kohlův hlas a kamera zachycuje masovou demonstraci v Drážďanech, při níž lidé mávají západoněmeckými vlajkami a skandují Helmut, Helmut!.

Kvůli své nadváze a potížím s prostatou kancléř nevydržel sedět delší čas, přesto se účastnil stranického sjezdu. Renée Soutendijková, která ztvárňuje Hannelore Kohlovou, na manžela křičí: „Jak je možné, že nevnímáš sebe, mě, ani to, co ti říká tělo? Jediné, co tě zajímá, je ta zatracená politika.“

Už jako mladý byl ostrý

Dokument zachycuje Kohla jako chladnokrevného manipulátora. V jedné scéně z roku 1966 neomaleně naléhá v dešti na stranického veterána, aby se vzdal svého postu zemského premiéra Porýní- Falce v jeho prospěch. Starcovu tvář poznamenal šok a zděšení, už jako mladý politik si Kohl nebral glazé rukavičky. V roce 1969 se Kohl skutečně stal nejmladším zemským ministerským předsedou.

Film si nenechalo ujít jen 2, 8 miliónů diváků, což je 8, 7 procenta, tedy výrazně pod průměrnými hodnotami 12 až 13 procent. Diváci dali přednost seriálům na ARD (6, 3 mil.) a RTL (5, 22 mil.) a na SAT 1 komedii Hledání bodu G.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám