Hlavní obsah

Írán rozhodne o vývozu svého slabě obohaceného uranu

Vídeň

Íránská delegace při vídeňských jednáních přistoupila na předložení návrhu, že by Teherán vyvážel část svého slabě obohaceného uranu k dalšímu obohacení do jiné země. S odvoláním na diplomatické zdroje to ve středu oznámila agentura AP. Stejně jako další účastníci jednání se Írán k návrhu vyjádří do konce týdne.

Článek

Čtyřstranná jednání se konala pod záštitou Mezinárodní agentury pro atomovou energii, jejíž šéf Muhammad Baradej řekl, že všem účastníkům předal návrh dohody, kterou mají vlády vyjednávajících zemí potvrdit do pátku.

Účastníky jednání byly kromě Íránu také USA, Francie a Rusko. Původní návrh předpokládal, že Írán vyveze 75 procent svého slabě obohaceného uranu do země, kde bude uran obohacen na 20 procent. V cizině pak z něho mají být vyrobeny palivové tyče pro výzkumný reaktor v Teheránu.

Dohoda by zaručila, že Íránu nezbývá dostatek obohaceného uranu na to, aby se pokoušel o výrobu atomové pumy, a Baradej ji považuje za významný faktor k vybudování důvěry pro rozhovory o íránském jaderném programu. Pokud Teherán na návrh přistoupí, bude to považováno za důkaz jeho tvrzení, že o jadernou zbraň neusiluje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám