Hlavní obsah

Itálie zažívá revoluci tyrkysových ponožek proti Berlusconimu

Právo, Zdeněk Nevělík
Řím

Stovky Italů už vyjádřily solidaritu soudci, který na začátku října nařídil společnosti premiéra Silvia Berlusconiho zaplatit miliardové odškodné. Jedna z Berlusconiho televizí se jej po rozsudku pokusila nařknout z „výstředního chování“, jelikož nosí výrazné ponožky.

Článek

Milánský soudce Raimondo Mesiano rozhodl, že Berlusconiho společnost Fininvest, které předsedá premiérova dcera Marina, musí odškodnit v přepočtu téměř 19 miliardami korun turínského podnikatele Carla De Benedettiho za to, že na začátku 90. let podplatila soudce, aby získala kontrolu nad nakladatelstvím Mondadori. Podle Mesiana je předseda vlády z občanského hlediska „spoluviníkem korupční události“, protože jako tehdejší předseda představenstva Fininvestu nemohl o korupčním jednání nevědět.

V polovině října Canale 5, jedna z Berlusconiho televizí, odvysílala o Mesianovi tajně natočenou reportáž. Soudce se v ní prochází po Miláně, pokuřuje a pak čeká u holiče. Na jednom záběru sedí na lavičce a je vidět, že si obul bílé mokasíny a na nohy natáhl tyrkysové ponožky.

„Je třeba jednat kvůli demokracii“

„Ty se do soudní síně jistě nehodí,“ komentuje záběr reportérka. Ve studiu pak moderátor rozebíral neslučitelnost soudcovy „výstředností“ a jeho nedávného povýšení v úřadu.

Reportáž podle deníku La Repubblica rozpoutala na italském webu „revoluci tyrkysových ponožek“. Nejprve se ozvali soudci. „Nestačí už jen vzdorovat, nyní je třeba jednat kvůli nám, našim dětem, kvůli demokracii,“ napsal jeden z nich kolegům v e-mailu.

„Příští týden u soudu všichni s ponožkami jiné barvy!“ navrhl další.

Poté se na Mesianovu stranu postavil lídr středolevicové opozice Dario Franceschini, který si vzal tyrkysové ponožky na setkání se spolustraníky.

„Jsem v Chieti a mám na sobě tyrkysové ponožky. Noste je všichni. Jako Mesiano, který se provinil jen tím, že je soudce,“ napsal Franceschini na sociální síti Twitter.

Nakonec se přidaly stovky dalších uživatelů webu. Na YouTube se objevily parodie reportáže. Na Facebooku se tyrkysové ponožky staly symbolem.

„Braňme bílé mokasíny a tyrkysové ponožky soudce Mesiana! Nosme boty a ponožky, jaké chceme! Ukažme, z kolika svobodných barev se skládá Itálie!“ zní hesla jedné z nejvíce navštěvovaných skupin. Další nese název Nositelé tyrkysových ponožek.

Jsem výstřední a jsem na to hrdý

„Předtím jsem se za ně styděl, bylo to tabu. Teď jsem na ně hrdý,“ přiznává Piero. „Jsme všichni výstřední,“ píše Tonio. Další uživatelé vyzývají k „tyrkysové revoluci“.

Protest se rozšířil i na blogy. „Píšu s tyrkysovými ponožkami na nohou: nechci vynášet rozsudky nebo činit závěry, ale cítím se trochu výstřední,“ hlásí ironicky Matteo. Jiní navrhují slavit „den tyrkysových ponožek“. Uživatel Bassiano se přidává: „Cítím potřebu sehnat si pár. Hned bych si je natáhl, i tady v práci. Kdo mě zná, je už na tyhle mé výstřednosti zvyklý.“

Italský ministerský soud rozhodl zastavit vyšetřování Berlusconiho, který byl podezřelý, že zneužíval vládní letadla k soukromým účelům. Informovala o tom včera italská média.

Berlusconi byl vyšetřován od 3. června, kdy jej sdružení spotřebitelů Codacons obvinilo, že zneužíval vládní lety k soukromým účelům. Soud prohlásil, že nezjistil ani jediný případ, kdy by létaly cizí osoby v nepřítomnosti předsedy vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám