Hlavní obsah

Clintonová si znovu ke vzpomínce přidala okolnosti, které nebyly

– Belfast
Novinky, rei

Zřejmě nepoučená z potíží, do kterých ji loni dostalo nepravdivé tvrzení, že se v Bosně kdysi ocitla pod nepřátelskou palbou, byla šéfka diplomacie USA Hillary Clintonová znovu přistižena, že si ke vzpomínkám přidává okolnosti, které se nestaly. V severoirském parlamentu minulý týden řekla, že si pamatuje na následky ničivého výbuchu v hotelu Europa v Belfastu, když v něm poprvé pobývala. V té době už byl ale hotel zcela zrenovován, uvedl list Sunday Life.

Článek

Clintonová v Severním Irsku pomáhala s dokončením mírového procesu, jehož finální fáze se podle britských Timesů vleče. Na půdě parlamentu pak mimo jiné řekla, že když s manželem Billem, tehdejším prezidentem USA, poprvé v roce 1995 přijeli do Belfastu, bydleli v hotelu Europa. Dodala, že části hotelu byly stále kvůli předchozímu výbuchu zabedněny.

Podle Sunday Life se ale hotel stal terčem útoku naposledy v roce 1993 a poslední renovační práce byly ukončeny v lednu 1994, tedy 22 měsíců předtím, než se prezidentská delegace ubytovala v jeho 110 pokojích.

Loni Clintonová během kampaně před prezidentskými volbami v USA vyvolala kritiku, když prohlásila, že si vzpomíná na přistání v Bosně pod palbou ostřelovačů. Videozáznam a výpovědi svědků však nic takového nepotvrzovaly. [celá zpráva]

Mluvčí Clintonové uvedl, že výrokem v Belfastu chtěla ministryně pouze vyjádřit rozdíl mezi někdejším násilím teroristů a dnešním mírem.

Reklama

Výběr článků

Načítám