Hlavní obsah

K nové smlouvě o omezení jaderných zbraní se mají připojit další země

– Moskva

K nové rusko-americké smlouvě o omezení jaderných arzenálů, kterou nyní dojednávají Moskva a Washington, by se měly připojit další jaderné mocnosti. Řekl to v pátek podle agentury AFP ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Označil to za nutnost.

Foto: Stringer Beijing, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

"Přidružení dalších jaderných mocností k tomuto procesu je nutnost, která se v blízké budoucnosti prosadí," řekl ministr v rozhovoru pro ruskou agenturu RIA Novosti. Svou myšlenku však dál nerozvedl.

Lavrov to zdůvodnil tím, že pokud Rusko a USA shodnou na úrovni snížení, jaké navrhuje Moskva, budou jaderné arzenály obou států srovnatelné s arzenály dalších velmocí, které mají jaderné zbraně.

Moskva a Washington nyní jednají o náhradě za smlouvu o omezení stavu strategických jaderných zbraní START 1 z roku 1991, jejíž platnost vyprší 5. prosince.

Prezidenti obou zemí Dmitrij Medveděv a Barack Obama se v červenci dohodli na snížení počtu jaderných hlavic na 1500 až 1675. Nyní  každá z obou zemí připraveno k okamžitému použití 2000 až 3000 jaderných hlavic a USA mají 1200 a Rusko 816 nosičů, napsala AFP s odvoláním na oficiální čísla z letošního dubna.

Počet nosičů jaderných zbraní, tedy mezikontinentálních raket, ponorek a strategických bombardérů, by se měl podle nové dohody snížit na 500 až 1100.

Reklama

Výběr článků

Načítám