Hlavní obsah

Němce znepokojil velký meteorit

Právo, DPA, KOV
Berlín

Desítky naléhavých telefonátů zaznamenala v úterý večer německá policie v severních spolkových zemích Brémy, Hamburk, Severní Porýní-Vestfálsko a Dolní Sasko – lidé ji informovali o „letící hořící kouli“ či o „svítícím předmětu na nebi“.

Článek

Christiana Pokroppa (30) z Hamburku to překvapilo při pravidelném joggingu po labském břehu: „Kolem tři čtvrti na sedm večer se objevila na nebi světlá koule, mnohem větší než nějaká padající hvězda. Lidi se zastavovali a s obavou sledovali, co bude dál. Nikdo nevěděl, co se děje. Trvalo to asi deset sekund a najednou se to rozpadlo na čtyři ohnivé kusy. Každý zazářil a zhasl.“

Policejní mluvčí označil úkaz za „mysteriózní“. Někteří svědci hovořili dokonce o explozi na nebi. V Neubrandenburgu policie pro jistotu dokonce vyslala hlídky k benzínovému skladu, zda je tam vše v pořádku. V okolí města někteří svědci tvrdili, že předmět zeleně světélkoval. V Nizozemsku dokonce slyšeli hluk, jako když letadlo překonává zvukovou bariéru.

Odborník na meteority Thomas Grau ze Schwerinu řekl, že to „byl velký meteorit, rozpadl se nad zemí a zbytky spadly asi u Emslandu do moře“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám