Hlavní obsah

Ve Francii našli "zapomenuté" plutonium na pět jaderných bomb

Právo, mcm, ORF

Při demontáži reaktoru ve francouzském Cadarache nalezli 39 kilogramů plutonia, o němž nikdo nevěděl. Toto množství prý stačí na výrobu pěti jaderných bomb. Zpráva se objevila jen krátce poté, co vypukl skandál s vývozem francouzského jaderného odpadu do Ruska.

Článek

Vysoce nebezpečné plutonium nalezli u odstaveného reaktoru výzkumné laboratoře v Cadarache na jihu Francie už před několika dny. Ihned poté byly zastaveny všechny práce a vyhlášena pohotovost.

Plutoniový prach se nacházel v neprodyšně uzavřených kontejnerech. Francouzský komisariát pro jadernou energii (CEA), který spravuje zařízení v Cadarache, uvedl, že v nich může být až 39 kilogramů štěpného materiálu. Laboratoř měla v evidenci jen pětinu nalezeného množství.

Předseda francouzského úřadu pro jadernou bezpečnost Alain Demestre neskrýval nad nálezem zděšení. „Velké množství plutonia mohlo vést k nebezpečné řetězové reakci,“ řekl a dodal, že pak by pracovníkům laboratoře hrozily smrtící dávky ozáření.

Podle něj se první informace o tomto plutoniu objevily už v červnu, ale CEA o tom nikoho neinformoval. Nyní byla proto záležitost předána státní prokuratuře k vyšetření.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Jaderné zařízení v jihofrancouzském Cadarache

Jaderný odpad v sudech na Sibiři

Případ ostře odsoudila francouzská pobočka Greenpeace, která uvedla, že nalezený materiál by stačil k výrobě pěti bomb. Odhalení neevidovaného plutonia označila za „neuvěřitelné“.

Už v polovině týdne vyvolalo poprask oznámení listu Libération, že francouzský radioaktivní odpad končí v kontejnerech, umístěných pod širým nebem ruské Sibiře. Podle listu míří francouzský odpad do Seversku, kde je „bez jakékoli recyklace“ umístěn v atomovém středisku Tomsk-7.

Francouzi nemají pro tento odpad trvalé úložiště, a proto ho jejich společnost Electricité de France (EdF), která provozuje jaderné elektrárny, vyváží do Ruska. Od roku 1995 tak do země míří sto tun odpadu ročně.

EdF ale tvrdí, že v Seversku nejde o jaderný odpad, nýbrž o opětně využitelný uran, který by měl být v Rusku znovu obohacen a pak použit jako palivo pro reaktory nové generace. Zatím jej ale využít nelze.

Francouzi si zatím přehazují odpovědnost. EdF tvrdí, že materiál nyní patří Rusům a ti jsou odpovědní za jeho uskladnění. Firma Areva, která provádí všechny práce od zhotovování jaderných tyčí po zpracovávání jaderného odpadu, naopak tvrdí, že vlastníkem zůstává EdF.

Areva zpracovává 850 z celkem 1150 tun jaderného odpadu, který ve Francii ročně vzniká. Zbytek končí v chlazených nádržích. Pokud platí údaje Libérationu, z Francie do Ruska se dostalo zatím 1500 tun jaderného odpadu.

To je nic ve srovnání s Německem. Aspoň tamní ekologové tvrdí, že z jaderného zařízení Gronau bylo do Ruska vyvezeno 22 tisíc tun jaderného odpadu. Jen desetina tohoto množství se do Německa vrátila jako obohacený uran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám