Hlavní obsah

Ruská opozice opustila dumu kvůli údajným volebním podvodům

Moskva

Na 135 ze 450 poslanců ruské dolní komory parlamentu opustilo ve středu zasedání Státní dumy kvůli údajným podvodů v nedělních volbách do moskevského sněmu a dalších místních zastupitelských úřadů. Odešli nejen představitelé opozičních stran, ale také zákonodárci věrní Kremlu nebo komunisté. V poslaneckých lavicích zůstali jen zástupci Jednotného Ruska vedeného premiérem Vladimirem Putinem, jehož strana zaznamenala ve volbách drtivé vítězství.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Poslanci ve Státní dumě

Článek

"Nebudeme sedět v jedné místnosti s podvodníky. Opouštíme místnost,“ volala opozice.

"Je nečestné brát poslední (demokratické) věci, které v této zemi zůstaly - svobodu projevu a volby," řekl komunista Vladimir Kašin. Šéf komunistů Gennadij Zjuganov sdělil, že členové jeho strany budou dumu bojkotovat, dokud je nepřijme prezident Dmitrij Medvěděv. Ten ale brzké setkání s parlamentními zástupci odmítl. "Prezident se setkává s (politickými) frakcemi dostatečně často," vysvětlila Medvěděvova mluvčí, proč se setkání s poslanci neuskuteční.

Ultranacionalista Vladimir Žirinovskij požaduje přepočítat hlasy v každé hlasovací místnosti. Podle něj Jednotné Rusko ukradlo hlasy, které dostala jeho Liberálně demokratická strana Ruska.

Zástupci provládního Spravedlivého Ruska, ultranacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska Vladimira Žirinovského spolu s komunisty chtějí v dumě uspořádat pracovní setkání, aby spor o moskevské volby urovnali.

Putin jakákoliv nařčení z falšování voleb odmítá

"Pokud někdo pochybuje o poctivosti voleb, měl by to dokázat u soudu," vzkázal premiér z Číny, kde je na oficiální návštěvě. Protesty v dumě označil za "vnitropoliticky motivované".

Jednotné Rusko zvítězilo v téměř 7000 místních hlasováních různé úrovně v 75 z 83 ruských regionů. V moskevském sněmu strana získala 32 z celkem 35 křesel. S výjimkou komunistů se dalším stranám nepodařilo překonat sedmiprocentní hranici, která vstup do metropolitního sněmu omezuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám