Hlavní obsah

Chorvatsko by v roce 2011 mohlo být v EU

Brusel

Evropská unie dokončí přístupové rozhovory s Chorvatskem na konci příštího roku. Vyplývá to z hodnotící zprávy Evropské komise. Chorvatsko by se teoreticky mohlo stát 28. členem EU v roce 2011, ale komise žádný konkrétní termín ve zprávě neuvedla.

Článek

Původně měli Chorvaté do unie vstoupit již příští rok, ale tento krok zpozdil jejich hraniční spor se Slovinskem, které úsilí Záhřebu blokovalo.

"Navzdory tomu pokrok, který Chorvatsko dosáhlo v mnoha vyjednávacích kapitolách, znamená, že jsme v současnosti blízko finální fázi rozhovorů," uvedla komise. Evropská unie již s Chorvatskem otevřela 28 z celkových 35 kapitol, z nichž 12 již uzavřela. Spory se Slovinskem nicméně odložily otevření velmi důležité kapitoly věnované justici, základním právům a hospodářské soutěži. Vyjednávači byli navíc nuceni odložit například i uzavření kapitoly věnované dopravě.

Evropská komise začala monitorovat pokrok Chorvatska na cestě do Evropské unie již v roce 2002, stejně jako v případě dalších zemí západního Balkánu. Chorvaté nicméně ve srovnání se svými sousedy pokročili zdaleka nejdále a již v roce 2004 získali status kandidátské země a v roce 2005 oficiálně odstartovali přístupové rozhovory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám