Hlavní obsah

Klaus se "zmečiarizoval", tvrdí slovenský deník

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský deník Sme tvrdí, že český prezident Václav Klaus se "zmečiarizoval". "Z období, kdy se dělila federace, zůstali v české a slovenské vrcholné politice dva lidé - Klaus a Mečiar. I když měli k sobě vždy blízko, až teď se český prezident zcela zmečiarizoval," uvedl list v souvislosti s otálení Klause při podpisu Lisabonské smlouvy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident ČR Václav Klaus

Článek

Podle deníku Mečiar jako premiér i jako zastupující prezident zneužíval toho, že do ústavy se nedá napsat všechno. "Základní zákon státu prostě musí předpokládat, že vysocí ústavní činitelé budou respektovat ústavu. Nejen v případě Vladimíra Mečiara, ale ani Václava Klause se tento předpoklad nenaplnil," konstatoval Sme.

Deník upozornil, že Slovensko i Česká republika jsou podle ústavy parlamentní demokracií a nemají prezidentský systém. "Ve chvíli, kdy pražská vláda využila pověření prezidenta a dohodla Lisabonskou smlouvu, kterou schválila Poslanecká sněmovna i Senát českého parlamentu, je ústavní povinností hlavy státu svým podpisem smlouvu ratifikovat. Jediný ústavně konformní způsob, jak může prezident Klaus smlouvu nepodepsat, představuje jeho rezignace na post hlavy státu. Pokud nerezignuje, podepsat musí, jinak není ústavním prezidentem, ale činitelem, který zneužil své postavení na to, aby v republice pozastavil platnost parlamentní demokracie," napsal list.

V závěru komentáře deník konstatoval, že hlava státu, která klade odpor demokratickému procesu a maří vůli parlamentu i občanů, nepřipravuje puč jen proti Lisabonské smlouvě, ale především proti ústavnímu zřízení vlastní republiky. "Proto by Klause měli 'řešit' Češi, nikoliv unie," dodává Sme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám