Hlavní obsah

Nová dohoda o jaderných zbraních se blíží, tvrdí Rusko

– Moskva • Aktualizováno

USA a Rusko dosáhly "podstatného pokroku" při přípravě nové odzbrojovací dohody, která má být uzavřena do konce roku. V úterý to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Článek

"Naším cílem zůstává uzavřít novou dohodu do 5. prosince, kdy vyprší stávající smlouva START-1," dodala americká ministryně.

"Máme zájem spolupracovat a rozvíjet vztahy s Ruskem, včetně společného vyhodnocování hrozeb či vytvoření střediska pro výměnu informací, abychom učinili protiraketovou obranu společným dílem," řekla americká ministryně. Americko-ruská spolupráce na protiraketové obraně je podle ní ve společném zájmu: "Důležitá je shoda, jak budeme společně reagovat na hrozbu, jíž společně čelíme."  

Podle Lavrova současně mají pokračovat rusko-americké konzultace o protiraketové obraně, které mají Moskvě pomoci lépe pochopit nový plán prezidenta Baracka Obamy. Minulý měsíc se Obama zřekl plánu vybudovat v Brdech radar a rozmístit v Polsku antirakety, což Moskva vnímala jako své ohrožení. Do budoucna však o raketách v Polsku stále přemýšlí a Moskva požaduje podrobnosti o novém plánu. I tak se vztahy obou někdejších supervelmocí zlepšily.

Dospěli jsme k závěru, že potřebujeme nový start a potřebujeme se zřeknout dřívějších přístupů, které komplikovaly rusko-americké partnerství.
poradce prezidenta USA Michael McFaul citovaný listem Kommersant

Obě strany se také dohodly, že budou spolupracovat na řešení problému kolem íránského jaderného projektu, kvůli němuž se měl štít v srdci Evropy vybudovat. Po setkání Clintonová řekla, že Írán nadále vyvolává vážné obavy. Dodala, že však nechce uplatňovat další sankce, protože Rusko je k nim velmi rezervované.

Clintonová přiznal Íránu právo na mírovou energii, ale ne právo mít jaderné zbraně.

Írán stále tvrdí, že jeho jaderný program je mírový

.

Reklama

Výběr článků

Načítám