Hlavní obsah

Voják dostal plíce silného kuřáka, do roka ho zabila rakovina

Novinky, CNN,
Londýn

Přední britská nemocnice Papworth obhajuje svou praxi transplantovat orgány od kuřáků. Čelí tvrdé kritice, protože veterán z Iráku zemřel na rakovinu v transplantovaných plicích ani ne rok po zákroku. Dárce kouřil padesát cigaret denně.

Foto: Profimedia.cz

Rentgenový snímek plic pořízený kvůli rakovině

Článek

Jednatřicetiletý desátník Matthew Millington zemřel loni v únoru ani ne rok po transplantaci plic. U vojáka, který bojoval v roce 2005 v Iráku, byla zjištěna neléčitelná nemoc, která mu neumožňovala dýchat. Proto mu v dubnu 2007 ve specializované nemocnici Papworth transplantovali obě plíce. Ani ne za rok u něj zjistili lékaři rakovinu plic. Navzdory ozařování Millington nemoci podlehl.

Patolog v úmrtním listu napsal, že Millington zemřel na „komplikace s transplantací a léčbu potlačující imunitní reakci". Vyšetřování však ukázalo, že rentgenolog selhal a neupozornil na nádor v plicích, který začal růst poté, co voják dostal léky potlačující imunitu, aby se tělo nebránilo cizímu orgánu.

Nemocnice to okomentovala slovy: „Byl to velmi výjimečný případ." Zdůraznila přitom, že orgán nelze před transplantací otevřít a zdůraznila nutnost co nejpřísnějšího prověření transplantátu. 

Plíce patřily kuřákovi

Při vyšetřování se také zjistilo, že veteránovi byly transplantovány plíce silného kuřáka, který denně vykouřil padesát cigaret. Právě fakt, že byly transplantovány plíce kuřáka, vyvolal silnou kritiku. Nemocnice ale praxi obhajuje. 

„Použití plic od dárců, kteří kouřili v minulosti, není nijak neobvyklé. Kdybychom nepoužívali plíce těch, kdož kouřili, pak by byl počet transplantací výrazně nižší. Během let 2008 a 2009 bylo v Británii provedeno 146 transplantací plic. Během stejného období zahynulo 84 lidí, kteří čekali na transplantát," uvedla nemocnice v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám