Hlavní obsah

Přistání letadla přímo do mořských vln přežilo šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajaccio
Aktualizováno

Malý letoun cessna se šesti lidmi na palubě byl v pondělí během letu z Korsiky do Cannes nucen nouzově přistát na moři. Šest lidí na jeho palubě bylo zachráněno ještě v pondělí v noci, uvedla agentura AFP s dovoláním na francouzské úřady.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Cessna 172N (Ilustrační foto)

Článek

Stroj startoval z Propriana na jihozápadním pobřeží Korsiky. Podle hasičů a policie pilot hodinu po startu letovým kontrolorům sdělil, že mu vynechává motor a že se pokusí přistát na moři. Záhy poté letadlo zmizelo z radarů.

V tu chvíli začala rozsáhlá záchranná operace, které se účastnily letadla, vrtulníky a lodě záchranné služby i francouzského námořnictva.

První dva přeživší se podařilo nalézt díky zaměření nouzového signálu vysílačky, kterou měli s sebou. Z bouřlivých vod je vyzvedla helikoptéra. Na pláži jim poskytli první pomoc, protože trpěli silným podchlazením. Pak je přepravili do nemocnice.

Třetí osobu zachránil pátrající armádní vrtulník. Zbylou trojici nalezli až v noci kolem 22. hodiny poblíž záchranného člunu, který do moře shodil pátrací letoun, uvedlo středisko pro záchranné operace v korsickém městě Ajacciu. O jejich zdravotním stavu není nic známo. 

Podle rozhlasové stanice Europe 1 pilot věži stačil říct, kde chce přistát, a přikázal cestujícím, aby si navlékli záchranné vesty. Dosedl na hladinu poblíž korsické obce Porto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám