Hlavní obsah

Sarkozyho syn má vést největší finanční distrikt, Francouzi se bouří

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francii pobouřila kandidatura syna prezidenta Nicolase Sarkozyho na post šéfa rady veřejnoprávní společnosti EPAD, která spravuje největší obchodní a finanční čtvrť La Défense. Proti nominaci třiadvacetiletého Jeana Sarkozyho, který nemá ještě dostudovanou vysokou školu, se v internetové petici do pondělního večera vyslovilo 31 000 lidí. Uvedla to agentura AP.

Článek

Podle Patricka Balkanyho, starosty Neuilly, do jejíž městské rady byl mladý Sarkozy loni zvolen, má prezidentův syn možná větší talent než otec v jeho věku a nominace nemá vůbec nic do činění s tím, že Nicolas Sarkozy je šéfem v Elysejském paláci. Sarkozy starší byl starostou Neuilly 19 let.

Už neexistují žádné hranice, všechno je dovoleno, už neplatí žádné principy, žádná pravidla.
socialistický poslanec Arnaud Montebourg

Zástupci nevládní strany s Balkanym nesouhlasí. Třiadvacetiletý Sarkozy stále studuje na Sorboně práva a zatímco jeho vrstevníci ještě bydlí s rodiči, on má vést čtvrť, v níž pracuje na 150 000 lidí a kde sídlí některé z největších evropských firem jako petrolejářský gigant Total či banka Société Générale. Na to podle kritiků nemá kvalifikaci a nebýt jeho otce, jeho kandidatura by nebyla možná ani náhodou, tvrdí.

Podle opozičních socialistů je to navíc důkaz propojení Sarkozyho a jeho rodiny a politiky s velkými průmyslníky a bankéři. Také předsednický post v EPAD kdysi Nicolas Sarkozy zastával.

Předsednictví v 18členném představenstvu EPAD je jen do určité míry symbolický úřad. Členové představenstva jsou dobrovolníci, kteří musí být v místní správě. Mají závěrečné slovo ve věci stavebních či administrativních povolení v La Défence. Nový předseda EPAD bude zvolen 4. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám