Hlavní obsah

Jaderný fyzik obviněn ve Francii ze spolčení s teroristy

Paříž

Francouzský jaderný fyzik, který byl ve čtvrtek zatčen kvůli údajným stykům s maghribskou větví teroristické sítě al-Kajda, byl v pondělí obviněn ze "zločinného spiknutí s teroristickým cílem". Oznámil to soudní zdroj, který citovala agentura AFP.

Článek

Dvaatřicetiletý muž alžírského původu pracoval u jaderného urychlovače částic v Evropské laboratoři jaderného výzkumu (CERN) v Ženevě. Laboratoř už v pátek ujistila, že se při práci "nemohl dostat do styku s čímkoli, co by mohlo být použito při teroristickém útoku".

Byl zatčen ve městě Vienne nedaleko Lyonu společně se svým bratrem. Policie u nich zabavila různá elektronická média a přenosné počítače, které prý mohli použít ke styku se severoafrickou odnoží al-Kajdy, která si říká Al-Káida v muslimském Maghribu (AQMI). Bratr byl ale v sobotu propuštěn, aniž proti němu bylo vzneseno nějaké obvinění.

Fyzik je v podezření, že byl prostřednictvím internetu ve spojení s AQMI. Hodlal prý také uskutečnit nejméně jeden atentát. Podle zdroje citovaného agenturou k němu ale nezačal praktické přípravy, vše bylo ve stádiu přání.

Reklama

Výběr článků

Načítám