Hlavní obsah

Exministryně se za zneužívání náhrad musí omluvit v britské sněmovně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Bývalá ministryně vnitra Velké Británie Jacqui Smithová se musí přes poslanci omluvit za zneužívání náhrad, které ji stálo křeslo. Smithové to nařídila parlamentní vyšetřovací komise, uvedl v pondělí server BBC.

Článek

Smithová deklarovala londýnský dům své sestry, kde platila za pokoj, za svůj první domov a chtěla ho proplatit vedle svého domu v Redditchi. Parlamentní komise to označila za pochybení, nikoliv ale v rozporu s tehdejšími pravidly. Někdejší ministryně by se proto měla omluvit ve sněmovně, peníze vracet nemusí.

Smithová nebyla jedinou, kdo systém náhrad pro poslance zneužívala, takových poslanců byla většina a někteří musí peníze vrátit - např. nynější premiér Gordon Brown oznámil, že vrátí více než 12 000 liber.

Bývalá ministryně vnitra neměla problém jenom kvůli nárokovaným penězům za dva domy, ale též kvůli tomu, že si nechala proplatit pornofilmy, které si její manžel objednal v půjčovně. Tehdy se za omyl omluvila a ministerské křeslo nakrátko obhájila, než list The Daily Telegraph odkryl skutečný rozsah zneužívání náhrad poslanci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám