Hlavní obsah

Pistole Bundeswehru jsou hitem na černém trhu v Afghánistánu

Právo, Vladimír Plesník (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na černém trhu v Afghánistánu, ale také v Pákistánu se čile obchoduje s pistolemi pocházejícími od německého Bundeswehru. Jedná se o vyřazené pistole Walther P1 dodané afghánskému ministerstvu vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Walther P1 je odvozen o druhoválečného Walthera P38 (na snímku)

Článek

Rozhlas NDRInfo s odvoláním na armádní zdroj v sobotu uvedl, že zbraně pocházejí ze zásilky deseti tisíc vyřazených pistolí typu Walther P1, které německé ministerstvo obrany v lednu 2006 předalo afghánskému ministerstvu vnitra pro potřeby tamní policie a dalších ozbrojených složek.

„Kábul se tehdy zavázal, že zbraně budou používat výhradně příslušníci bezpečnostních sil,“ potvrdil mluvčí spolkového ministerstva obrany. Připomněl, že předání zbraní afghánské vládě se neobešlo bez písemného souhlasu vlády kancléřky Angely Merkelové, protože šlo o dodávku do nečlenské země NATO.

Podle NDRInfo se německé pistole těší v obou zemí pověsti mimořádně kvalitních zbraní, takže je překupníci nabízejí i za tisíc dolarů (17 500 korun) a víc za kus. Jejich ilegální prodej kontrolují bývalí i současní příslušníci afghánské armády. Takřka 50 let starou, ale skoro nepoužitou zbraň bundeswehru prodával někdejší voják v Kábulu za 1 600 dolarů (28 tisíc korun).

Poslanci Zelených a policejní odbory už požádali vládu, aby záležitost prošetřila.

Polautomatický Walther P1 ráže 9mm je poválečným derivátem Walthera P38, který používal za druhé světové války Wehrmacht. Od válečné verze se liší hliníkovým rámem, takže je P1 lehčí. Vyráběla se od roku 1957 a ve výzbroji armády Spolkové republiky zůstala do devadesátých let.

Reklama

Výběr článků

Načítám