Hlavní obsah

Švédský premiér odmítl, že by telefonát s Klausem byl důvěrný

Stockholm

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt v neděli prostřednictvím své mluvčí popřel, že by se s českým prezidentem Václavem Klausem dohodl na důvěrnosti jejich telefonátu. Podle Klause měl jeho čtvrteční telefonický rozhovor s Reinfeldtem zůstat důvěrný.

Článek

Švéd, který je momentálně předsedou Evropské unie, však místo toho svolal ve Stockholmu tiskovou konferenci a informoval o dodatečných požadavcích českého prezidenta k lisabonské smlouvě o reformě unie.

Podle veřejnoprávní Švédské televize (SvT) Reinfeldtův štáb kategoricky odmítl Klausův výklad událostí. Jak uvedla Reinfeldtova mluvčí Roberta Aleniusová, švédský státní tajemník Gustav Lind naopak Klausovy spolupracovníky jasně informoval, že setkání s médii se uskuteční.

Český prezident přitom ve svém pátečním prohlášení uvedl, že k upřesnění své výtky vůči lisabonské smlouvě byl donucen právě tím, že předseda EU porušil dohodu o mlčení.

Reinfeldt již dříve informoval severské novináře i o tom, že se Klausovi marně snažil dovolat od soboty minulého týdne. Hrad prý však odmítal jeho hovor přijmout. S Klausem se tak ve čtvrtek mohl spojit až po pětidenním čekání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám