Hlavní obsah

Jednatřicetiletý gay: Strávil jsem s Haiderem poslední noc

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem Jörga Haidera, bývalého korutanského hejtmana a šéfa pravicově populistického Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), od jehož tragické smrti v neděli uplynul jeden rok, vypukl znovu rozruch. Německému bulvárnímu listu Bild se totiž nyní přihlásil jednatřicetiletý René, který potvrdil spekulace, že Haider byl bisexuál. Strávil prý s ním noc před tím, než korutanský hejtman poblíž Klagenfurtu havaroval ve vysoké rychlosti ve služební limuzíně, kterou silně opilý řídil.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Jörg Haider se svým mluvčím Stefanem Petznerem

Článek

„Jörg a já jsme se milovali. Náš vztah trval osm let,“ řekl Bildu René, jenž pracuje jako číšník. Osudnou noc prý měl s Haiderem dvakrát sex.

„Byl u mne mezi čtvrtou odpoledne a půl sedmou. Rozloučil se se mnou polibkem s tím, že se ještě uvidíme,“ dodal. Haider poté odjel na diskotéku Le Cabaret ve Veldenu.

Krátce po 23. hodině byl prý zpět u Reného a deset minut po půlnoci jel do baru, kde se scházejí homosexuálové a kde na něj čekal „jeho žárlivý tiskový mluvčí“.

Ten o vztahu svého šéfa s Reném neměl tušení. „V 0:45 mi odtamtud Jörg volal a ptal se, zda u něj budu spát. Odmítl jsem s tím, že mám druhý den jednání. Dodnes si to vyčítám,“ rekl Bildu René, podle nějž by Haider poté neodjížděl do Bärentalu, ale zůstal ve svém městském bytě. „Byl by dnes naživu,“ dodal René.

Rozzlobená strana chystá žalobu

Informace Bildu, které převzal rakouský bulvár Österreich, vyvolaly ostře odmítavé reakce v BZÖ. „Je to hanebná pomlouvačná kampaň,“ reagovala centrála strany s tím, že je to bezohledné i vůči Haiderově manželce a jeho dvěma dcerám.

„To si nenecháme líbit,“ dodal zemský šéf BZÖ v Korutanech Uwe Scheuch a s tím, že podnikne právní kroky.

V pátek u příležitosti výročí Haiderovy smrti otevřeli v klagenfurtském Hornickém muzeu speciální expozice zasvěcenou exšéfovi BZÖ, která jej oslavuje jako „mimořádnou osobnost“. Obsahuje většinou snímky z rodinného alba, které muzeu zapůjčila Haiderova vdova Claudia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám