Hlavní obsah

Výtvarník Černý dostal pozvání na oběd k bulharskému premiérovi

Právo, Michael Švec

Autor kontroverzní plastiky Entropa, český výtvarník David Černý, dál hýbe bulharskou politickou scénou. Poté, co mu starosta Plovdivu, druhého největšího města v zemi, zakázal účast na v sobotu zahajované výstavě Reflexe budoucnosti evropského umění 20 let po pádu železné opony, postavila se za Černého řada bulharských politických špiček včetně premiéra Bojka Borisova. Ten Černého dokonce pozval, aby s ním v neděli poobědval.

Foto: Michaela Říhová, Právo

David Černý se svou Entropou

Článek

„Je pro mne důležité, aby lidé znali Bulharsko jako demokratickou zemi, která necenzuruje žádná vyjádření umělců nebo intelektuálů,“ řekl předseda vlády během slavnostního otevírání spalovny nedaleko Plovdivu s tím, že nacionalistický starosta Slavčo Atanasov měl pro zákaz „své vlastní důvody“. „Nechci zasahovat do práce starostů. Já ale pracuji na národní úrovni,“ vysvětlil premiér.

To, že mě nějakej starosta nechce pustit na území města, to je v klidu, s tím problém nemám. Nehorázný je to, že si Klaus dovolí nepodepsat Lisabonskou smlouvu, protože se mu nelíbí.
David Černý

Černý však v pátek řekl Právu řekl, že přes pozvání se do Bulharska nechystá.

Galerii budou hlídat policisté

„Starosta prohlásil, že kdybych přijel, tak se nesmím vůbec pohybovat v prostoru města. Mohl bych být maximálně na privátním území. A protože výstavní prostory jsou galerii také pronajímány od města, tak dostali ultimátum, že kdybych náhodou přijel, tak je okamžitě vypovědí,“ řekl Právu Černý s tím, že do země tedy vůbec nepojede. „Nemám čas, abych kvůli nějakýmu pitomýmu hadru na zdi jezdil do Bulharska,“ uvedl a doplnil, že radši než s Borisovem by poobědval s německou kancléřkou Merkelovou.

Atanasovovým postupem se však dotčen necítí. „To, že mě nějakej starosta nechce pustit na území města, to je v klidu, s tím problém nemám. Nehorázný je to, že si Klaus dovolí nepodepsat Lisabonskou smlouvu, protože se mu nelíbí,“ prohlásil Černý.

Podle agentury Novinite.com se do sporu o Černého vložil i český velvyslanec v Sofii Martin Klepetko, který starostovo rozhodnutí označil za „hysterické“. Dodal však, že ani organizátoři výstavy, ani Černý českou ambasádu o asistenci nežádali.

„Nemáme jiné informace než z médií, na nás se nikdo neobracel. Odpoledne jsme volali k předsedovi vlády, protože tam byla jediná záležitost, která se nás mohla oficiálně týkat, předseda vlády totiž řekl, že Černého přijme,“ řekl Právu politický rada české ambasády v Sofii Jaroslav Kamas. „Nic ale není potvrzené, ani domluvené,“ dodal.

Starosta chtěl Černému ukázat krásy města

Atanasov včera v rozhovoru pro televizi bTV zopakoval, že na jeho rozhodnutí nepovolit Černému výstavu se nic nemění. „Tento muž znásilnil naši národní důstojnost,“ vysvětlil svůj krok starosta a oznámil, že poslal dva policisty, aby vstup do výstavních prostor hlídali. Starosta dodal, že Černému hodlá zdarma přidělit turistického průvodce, který by mu ukázal kulturní a historické pamětihodnosti Plovdivu.

Foto: Pirkl Tomáš, ČTK

Součást Entropy výtvarníka Davida Černého zobrazovalo Bulharsko vyplněné tureckými záchody.

Českého výtvarníka už podpořila i Unie bulharských umělců (UBA) a nabídla mu, že může vystavovat v jejích prostorách. „Umělecký předmět může být vystaven v galerii UBA v Sofii bez přítomnosti policistů a dalších restrikcí,“ uvedla UBA v tiskovém prohlášení.

Někteří Bulhaři českému umělci nemohou zapomenout plastiku Entropa, na níž byla jejich země ztvárněna jako turecký záchodek. Po ostré diplomatické reakci Sofie Černý Bulharsko zakryl černým závojem. Právě ten měl dnes v Bulharsku vystavit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám