Hlavní obsah

Kanada žádá Maďarsko, aby zastavilo příliv uprchlíků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Kanadská vláda vyzvala Budapešť, aby zastavila příliv uprchlíků směřujících z Maďarska do Kanady. Jak uvedla agentura MTI, v první polovině letošního roku požádalo v Kanadě o azyl 750 občanů Maďarska. Kanada zavedla v červenci 2009 vízovou povinnost pro občany České republiky rovněž v důsledku zvýšeného počtu žadatelů o azyl z ČR.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Po České republice a Mexiku tak hrozí, že Kanada zavede víza také pro Maďarsko. "Maďarské a kanadské úřady spolupracují na zachování bezvízového styku pro maďarské občany. To je společný zájem obou vlád i maďarských turistů," uvedlo maďarské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Letos za půl roku požádalo v Kanadě o azyl 750 Maďarů, z toho 578 tak učinilo od 1. dubna do 30. června.

Z důvodu zavedení víz pro české občany se Praha obrátila o pomoc na Evropskou komisi. Pokud Kanada víza do konce roku nezruší, Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by jít například o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám