Hlavní obsah

Nové oběti prasečí chřipky v Evropě

Mnichov/Budapešť

V Německu vzrostl počet viru A/H1N1, který způsobuje prasečí chřipku na dvě, v úterý tam zemřel pětiletý chlapec. Maďarsko oznámilo ve čtvrtek třetí oběť viru.

Článek

Maďarské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo třetí oběť této chřipky. Jde o mladou ženu, kterou lékaři léčili kvůli nádorovému onemocnění. Přítomnost viru u ní odhalila pitva. První úmrtí na takzvanou prasečí chřipku Maďarsko zaznamenalo na konci července, druhou pak v září. V obou případech šlo o muže.

Německé oběti viru

V úterý v Mnichově zemřel pětiletý hoch se dlouhodobě potýkal s nejrůznějšími vážnými chorobami. K nim se přidal zápal plic, kterému v noci z pondělí na úterý v mnichovské nemocnici podlehl. Přímou příčinou úmrtí nová chřipka nebyla, uvedli lékaři. Jak se nemocné dítě dostalo do kontaktu s jejím virem a zda způsobil zhoršení zdravotního stavu, netuší.

Testy provedené šestatřicetileté ženy z Gelsenkirchenu, trpící nadváhou, která zemřela 25. září po kolapsu plic a jiných orgánů, potvrdily, že měla v těle virus A/H1N. Ten ji přímo nezabil, ale "otevřel dveře" pro další bakterie, oznámili ve čtvrtek specialisté z univerzitní kliniky v Essenu, která testy prováděla.

Německo patří v Evropě mezi státy nejpostiženější prasečí chřipkou. Podle středečních údajů Institutu Roberta Kocha se v zemi nakazilo přes 22 000 lidí. Očkování tam má začít na konci října.

Prasečí chřipka se šíří

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila začátkem června pandemii prasečí chřipky. Na celém světě se podle poslední zprávy WHO ze 27. září nakazilo téměř 300 000 lidí. Nemoc si doposud vyžádala více než 4100 mrtvých, z toho nejméně 170 v Evropě. V Česku bylo dosud potvrzeno 296 případů nákazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám