Hlavní obsah

Švédsko vyzývá Camerona, aby nepotopil Lisabon, zaříká se přátelstvím

Novinky,
Londýn

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země předsedá EU, vyzval šéfa britských konzervativců Davida Camerona, aby už nezpochybňoval Lisabonskou smlouvu, až vstoupí v platnost. Uvedl to ve čtvrtek britský list The Times s tím, že Reinfeldt připomínal i přátelství, které ho s Cameronem poutá. Současně dal najevo, že počítá s podpisem Václava Klause do konce roku.

Článek

"Dívám se na Camerona jako na přítele a myslím, že je skvělý vůdce i politik,“ řekl Reinfeldt. Zdůraznil i shodné postoje a podobný osud: "To, co dělá s konzervativní stranou, je podobné tomu, co jsem dělal se svou Švédskou umírněnou stranou. Hodně jsem ho poslouchal, když mluvil o klimatických změnách, a poučil jsem z toho. Cítím, že jsem podobný vůdce, jako on..“

Současně však připustil, že se oba liší v pohledu na Lisabonskou smlouvu. "Už jsme spolu o tom mluvili a víme, že se v názoru na Lisabonskou smlouvu a evropské záležitosti lišíme. Pro mě Británie už smlouvu v ratifikovala v parlamentu.“

Reinfeldt reagoval na zprávy, že David Cameron by chtěl vyhlásit po očekávaném vítězství ve volbách referendum o Lisabonské smlouvě, kterou už britský parlament ratifikoval. Ví, že většina Britů je proti smlouvě. [celá zpráva]

Míní to však udělat, jen v případě, že by smlouva v té době ještě nevstoupila v platnost. Kvůli tomu také Cameron naspal dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi, aby nespěchal s podpisem. [celá zpráva]

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Předseda britských konzervativců David Cameron

Reinfeldt v textu ubezpečuje Camerona, že v době jeho nástupu do funkce už bude smlouva schválena. "Když půjde všechno podle plánu, tak doufáme, že bude všechno hotové do Nového roku - dlouho před britskými volbami," dodal Reinfeldt a naznačil tak, že očekává, že Klaus podepíše.

Reinfeldt v textu dával Cameronovi jasnou podporu: "Až se stane premiérem, bude potřebovat přátele v Evropě, aby dosáhl svých cílů. A já chci být v tomto směru jeho přítelem," řekl Reinfeldt.

Cameron, který chce bojovat s klimatickými změnami, je k Reinfeldtovi často přirovnáván. Reinfeldt dostal ve Švédsku pravici poprvé k moci po dvaceti letech vlády socialistů. V Británii jsou labouristé v čele země po tři volební období.

Konzervativci lavírují 

Britský konzervativní stínový ministr zahraničí William Hague ve čtvrtek zopakoval odpor své strany proti Lisabonské smlouvě. Na stranické konferenci v Manchesteru zopakoval, že konzervativci chtějí referendum o smlouvě, ale neuvedl, za jakých okolností by ho po případných vítězných volbách uspořádali.

V projevu, který měl nastínit zahraniční politiku případné budoucí konzervativní vlády, Hague prohlásil, že by se Evropská unie měla opírat o dohody mezi členskými státy a neměla by vnucovat nic shora. Jako příklad uvedl právě Lisabonskou smlouvu a fakt, že zavede funkci evropského "prezidenta".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám