Hlavní obsah

Švédsko vyzývá Camerona, aby nepotopil Lisabon, zaříká se přátelstvím

– Londýn
Novinky,

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země předsedá EU, vyzval šéfa britských konzervativců Davida Camerona, aby už nezpochybňoval Lisabonskou smlouvu, až vstoupí v platnost. Uvedl to ve čtvrtek britský list The Times s tím, že Reinfeldt připomínal i přátelství, které ho s Cameronem poutá. Současně dal najevo, že počítá s podpisem Václava Klause do konce roku.

Článek

"Dívám se na Camerona jako na přítele a myslím, že je skvělý vůdce i politik,“ řekl Reinfeldt. Zdůraznil i shodné postoje a podobný osud: "To, co dělá s konzervativní stranou, je podobné tomu, co jsem dělal se svou Švédskou umírněnou stranou. Hodně jsem ho poslouchal, když mluvil o klimatických změnách, a poučil jsem z toho. Cítím, že jsem podobný vůdce, jako on..“

Současně však připustil, že se oba liší v pohledu na Lisabonskou smlouvu. "Už jsme spolu o tom mluvili a víme, že se v názoru na Lisabonskou smlouvu a evropské záležitosti lišíme. Pro mě Británie už smlouvu v ratifikovala v parlamentu.“

Reinfeldt reagoval na zprávy, že David Cameron by chtěl vyhlásit po očekávaném vítězství ve volbách referendum o Lisabonské smlouvě, kterou už britský parlament ratifikoval. Ví, že většina Britů je proti smlouvě. [celá zpráva]

Míní to však udělat, jen v případě, že by smlouva v té době ještě nevstoupila v platnost. Kvůli tomu také Cameron naspal dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi, aby nespěchal s podpisem. [celá zpráva]

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Předseda britských konzervativců David Cameron

Reinfeldt v textu ubezpečuje Camerona, že v době jeho nástupu do funkce už bude smlouva schválena. "Když půjde všechno podle plánu, tak doufáme, že bude všechno hotové do Nového roku - dlouho před britskými volbami," dodal Reinfeldt a naznačil tak, že očekává, že Klaus podepíše.

Reinfeldt v textu dával Cameronovi jasnou podporu: "Až se stane premiérem, bude potřebovat přátele v Evropě, aby dosáhl svých cílů. A já chci být v tomto směru jeho přítelem," řekl Reinfeldt.

Cameron, který chce bojovat s klimatickými změnami, je k Reinfeldtovi často přirovnáván. Reinfeldt dostal ve Švédsku pravici poprvé k moci po dvaceti letech vlády socialistů. V Británii jsou labouristé v čele země po tři volební období.

Konzervativci lavírují 

Britský konzervativní stínový ministr zahraničí William Hague ve čtvrtek zopakoval odpor své strany proti Lisabonské smlouvě. Na stranické konferenci v Manchesteru zopakoval, že konzervativci chtějí referendum o smlouvě, ale neuvedl, za jakých okolností by ho po případných vítězných volbách uspořádali.

V projevu, který měl nastínit zahraniční politiku případné budoucí konzervativní vlády, Hague prohlásil, že by se Evropská unie měla opírat o dohody mezi členskými státy a neměla by vnucovat nic shora. Jako příklad uvedl právě Lisabonskou smlouvu a fakt, že zavede funkci evropského "prezidenta".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám