Hlavní obsah

Za Slotův let bez pasové kontroly byli potrestáni i čeští piloti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Za let předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty do Chorvatska bez pasové kontroly byli potrestáni zaměstnanci žilinského letiště a piloti českého aerotaxi. Jak informuje deník Pravda, dva piloti české letecké společnosti Time Air musejí zaplatit pokutu. O ukončení vyšetřování informovala žilinská policejní mluvčí Jana Balogová.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota potrestán nebyl, má imunitu

Článek

Stejně jako dva zaměstnanci letiště, kteří mají na starosti odbavování letadel, každý z pilotů dostal pokutu 33 eur (asi 900 Kč). Slota za incident nebyl potrestán, protože má jako poslanec slovenského parlamentu přestupkovou imunitu.

Předseda SNS letěl v červenci 2009 na palubě českého aerotaxi do Chorvatska. Na letišti v Žilině se nepodrobil pasové kontrole, která je nutná při odletu do země mimo schengenský prostor.

Hraniční policie nemá na žilinském letišti stálou službu. Lety mimo schengenský prostor musí letiště ohlásit 24 hodin předem. Pokud žádost o pasovou kontrolu dorazí po této lhůtě, hraniční policie už nedokáže zabezpečit pasovou kontrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám