Hlavní obsah

Kvůli korupční aféře odešli v Polsku tři ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Kvůli korupční aféře v Polsku rezignovali ministři vnitra Grzegorz Schetyna a spravedlnosti Andrzej Czuma, napsala agentura AP. Kvůli obvinění z korupce se již v pondělí vzdal funkce ministr sportu a turistiky Miroslaw Drzewiecki.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk čelí kroupčnímu skandálu vlády

Článek

Polský premiér Donald Tusk kvůli korupční aféře také ve středu odvolal šéfa protikorupčního úřadu Mariusze Kamińského. Tusk rovněž oznámil, že ustaví parlamentní komisi, která údajný korupční skandál prověří.

Schetyna a Drzewiecki byli ministry za Tuskovu vládní Občanskou platformu, Czuma byl nezávislým. Tusk podle PAP na středeční tiskové konferenci prohlásil, že Schetyna, který zároveň zastává post vicepremiéra, převezme post šéfa parlamentního výboru vládní Občanské platformy.

Miroslaw Drzewiecki složil post kvůli přepisům telefonických rozhovorů, které minulý týden zveřejnil deník Rzeczpospolita. Zástupce hazardního průmyslu na nich hovoří o potřebě zabránit připravovanému zdanění kasin. Muž na záznamu tvrdil, že je kvůli tomu s Drzewieckim ve spojení.[celá zpráva]

Drzewiecki svou účast na nekalém podniku popírá, rozhodl se však z funkce odstoupit, dokud se záležitost nevyšetří.

Nahrávky byly pořízeny státním protikorupčním úřadem, který vede člen opoziční strany.

Připravovaný zákon počítal se zdaněním kasin, což mělo ministerstvu sportu a tělovýchovy pomoct financovat mistrovství Evropy v kopané v roce 2012.

Drzewiecki počátkem roku napsal ministru financí, že by se daně zavádět nemusely, protože další peníze na šampionát už nejsou třeba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám