Hlavní obsah

Sesuvy půdy pohřbily na Sicílii až 50 lidí

Právo, DPA, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při sesuvech půdy, které zasáhly Sicílii v noci ze čtvrtka na pátek, mohlo přijít o život až padesát lidí. V neděli to při návštěvě postižených míst uvedl italský premiér Silvio Berlusconi.

Foto: Reuters

Sicilská vesnice Molino, která byla zasažena sesuvem půdy.

Článek

„Obávám se, že nakonec bude až padesát mrtvých,“ řekl při diskusi se záchranáři, kteří pokračovali v hledání nezvěstných v nánosech bahna. Potvrdil, že vláda vyhlásila region za oblast v ohrožení a chce vyčlenit mimořádné prostředky na obnovu přírodním živlem zničených hodnot.

Záchranáři dosud nalezli dvacet mrtvých v části sicilského města Messina. Tam nánosy bahna a masa kalné vody po prudkém dešti zaplavily ulice, automobily, silnice a poničily desítky budov. „Nezvěstných zůstává ještě přes čtyřicet,“ uvedl  šéf záchranářů Fortunato Romano s tím, že každá hodina snižuje naději, že objeví živé.

Záchranné práce mařil nepřetržitý liják, takže řada komunikací zůstávala neprůjezdných a terén nestabilní. „Dvě menší města u Messiny jsou stále odříznuté od světa a dostupné pouze letecky,“ potvrdil v neděli Luca Spoleti z civilní ochrany.

Kritika úřadů i vlády

Deník La Repubblica se v sobotu na titulní straně ptal, kdo povolil výstavbu domů tak blízko řeky a mořského břehu v oblasti, kterou už předloni zasáhly zničující sesuvy půdy.

Připomněl, že černé stavby domů jsou v Itálii  relativně běžné, zejména ve středu a na jihu země. V dubnu zabilo zemětřesení ve městě Aquila 300 lidí a úřady už tehdy upozorňovaly, že vysoký počet obětí má na svědomí špatná technická úroveň staveb.

La Stampa míní, že katastrofa byla jen otázkou času, a kritizovala ministerstvo životního prostředí, jež podle ní dlouhé hodiny nebylo s to vyčlenit okamžitou pomoc pro Messinu a okolí. .

Reklama

Výběr článků

Načítám