Hlavní obsah

Američané jednali s Íránci podruhé v posledních 30 letech

Novinky, Tomáš Reiner
Ženeva
Aktualizováno

V Ženevě se na pokraji šestistranných rozhovorů ve čtvrtek teprve podruhé po třiceti letech sešly americká a íránská delegace k bilaterálním jednáním. Uvedla to stanice NBC s odkazem na zdroj z Bílého domu.

Článek

Náměstek ministryně zahraničí William Burns se měl setkat s vyjednavačem Saídem Džalílím během obědové přestávky ženevské konference. Američané na ní požadují zastavení íránského jaderného programu.

Teherán se o tom odmítá bavit, i když mu hrozí v pořadí čtvrté sankce Rady bezpečnosti OSN. Pouze oznámil, že je ochoten povýšit dialog se světovými mocnostmi o jaderných a dalších otázkách na úroveň summitu.

Čtvrteční jednání ve vile z 18. století formálně vedl vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Západní země doufají ve zmírnění postoje Teheránu. Jednání začala opatrně, první kolo skončily dohodou o dalším. To se má konat do konce října.

Solana na závěrečné tiskové konferenci rovněž oznámil, že by mezinárodní inspektoři měli v nejbližšícch týdnech navštívit druhé zařízení na obohacování uranu, které Írán přiznal teprve nedávno. Americký prezident Barack Obama později uvedl, že Teherán musí inspektory do zařízení pustit do dvou týdnů.

Spojené státy přerušily styky s Íránem po přepadení americké ambasády v Teheránu v listopadu 1979. Skupina radikálních studentů zajala desítky diplomatů a požadovala propuštění šáha svrženého v dubnové islámské revoluci. Rukojmí se dostali na svobodu až po dvou letech. První schůzka na vrcholné úrovni se uskutečnila v květnu 2007, na žádost Iráku se jednalo o bezpečnostní situaci v této zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám