Hlavní obsah

Britskému koncernu hrozí obvinění z korupce, i kvůli gripenům pro ČR

– Londýn

Britskému zbrojnímu koncernu BAE Systems hrozí obvinění z korupce, spojené s případnou konfiskací v rozsahu od 500 miliónů do jedné miliardy liber (až 28,5 miliardy korun). Informoval o tom ve čtvrtek server BBC. Firma je podezřelá, že zaplatila milióny liber za získání kontraktů s několika zeměmi včetně ČR.

Článek

Poslední vyšetřování britského protikorupčního úřadu (SFO) se týkala kontraktů BAE na dodávky stíhaček Jas-39 Gripen do České republiky a JAR a dalších systémů do Tanzánie a Rumunska.

BAE a SFO se snažily několik měsíců dospět k mimosoudní dohodě. BAE Systems měl lhůtu do konce září, aby přiznal svoji vinu, zaplatil vysokou pokutu a vyhnul se zdlouhavému soudnímu procesu, který by bez ohledu na výsledek poškodil mezinárodní pověst firmy. Jednání ale ve středu zkrachovala a protikorupční úřad nyní připravuje žalobu na společnost.

BBC uvedla, že SFO bude žádat britského generálního prokurátora o povolení podniknout kroky proti společnosti podle zákona o předcházení korupce z roku 2001.

Některá prověřování zastavena

Společnost BAE, jeden z největších výrobců v Británii, je podezřelá, že zaplatila stamilióny liber na úplatcích, aby si zajistila kontrakty v ČR, Tanzanii a v Jihoafrické republice v celkové hodnotě 2,5 miliardy liber. Do Tanzanie dodala společnost BAE techniku pro řízení letového provozu za 28 miliónů liber, do JAR v roce 1999 letadla Hawk a Gripen za 1,5 miliardy liber a České republice pronajala gripeny za bezmála dvacet miliard korun.

Společnost podle BBC loni připustila, že ne vždy dodržuje nejvyšší etické standardy.

Před třemi lety SFO zastavil prověřování podezřelých dodávek letadel Tornado do Saúdské Arábie a posléze prodejů zbraní do Kataru a Chile. Začátkem září list Daily Mail uvedl, že bylo údajně zastaveno i zkoumání dodávek fregat do Rumunska.

Možné úplatkářství při jednání o nákupu gripenů prověřuje v Česku protikorupční policie. V souvislosti s případem zatím nikoho neobvinila. Šéfka dozorujícího Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná řekla, že prověřování stále pokračuje.

BAE Systems
BAE je největší britský producent, který vyrábí vše od zařízení pro britskou armádu až po letadla a válečné lodě. Má v celém světě 105000 zaměstnanců a zákazníky ve více než stovce zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám