Hlavní obsah

Brusel bude bránit sluch Evropanů, chystá omezení hlasitosti sluchátek

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pasažéři ve vlacích, autobusech a dalších prostředcích veřejné dopravy, které trápí hlasitá hudba v sluchátkách spolucestujícího, se možná dočkají konce svých muk. Evropská komise navrhla stanovit limity hlasitosti osobních přehrávačů hudby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Komise k iniciativě vyburcovala studie, podle níž hrozí každému desátému uživateli, že přijde o sluch. Podle vědců používá přenosné přehrávače denně 50 až 100 miliónů lidí. Ztráta sluchu hrozí každému, kdo po dobu pěti let poslouchá hlasitou hudbu déle než hodinu denně.

Pravidla EU v současnosti nijak hlasitost zvuku přehrávačů neomezují a zařízení ani nemusejí být zvláštně označována. Komise nyní navrhuje, aby přehrávače ukazovaly maximální bezpečnou hladinu hlasitosti. Uživatelé by tedy nadále mohli hlasitost zvýšit, ovšem s vědomím, že překročili zdravotní limit a riskují zdraví.

Komise uvedla, že by se lidé neměli vystavovat hlasitosti 80 decibelů déle než 40 hodin týdně a 89 decibelům více než pět hodin v týdnu.

"Je snadné zvýšit si hlasitost MP3 přehrávače tak, že to škodí, zejména na rušné ulici nebo v prostředcích veřejné dopravy. Zejména mladí lidé... netuší, že riskují ztrátu sluchu. Může trvat roky, než se poškození sluchu projeví, a pak je příliš pozdě. Tyto standardy znamenají jen malé technické změny u přehrávačů, aby běžné užívání bylo bezpečné. Jestliže se spotřebitel rozhodne standardní nastavení překročit, bude zřetelně varován, že riskuje,“ uvedla komisařka pro záležitosti spotřebitelů Meglena Kuneva.

Anketa

Uvítali byste, kdyby MP3 přehrávače ukazovaly maximální hlasitost, která nepoškozuje sluch?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7838 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám