Hlavní obsah

Německu bude vládnout pravicová koalice, voliči měli dost kompromisů

Berlín
Aktualizováno

Konečné oficiální výsledky nedělních parlamentních voleb v Německu potvrdily výhru křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové a debakl pro sociální demokraty. Výsledky podle komentářů umožňují Merkelové, aby se zbavila sociálních demokratů a vytvořila pravicovou koaliční vládu CDU/CSU a FDP.

Foto: Reuters

Angela Merkelová zdraví své stoupence se zdviženou kyticí na znamení vítězství, které potvrzují povolební odhady.

Článek

Merkelové konzervativní blok CDU/CSU získal 33,8 procenta hlasů, což je ale podle AFP jeho nejhorší výsledek od roku 1949. Liberálové z FDP obdrželi 14,6 procenta hlasů, což je naopak nejvíce za jejich existenci. Sociální demokracie SPD utržila bezprecedentní porážku od druhé světové války a z vládní koalice odejdou do opozice. Volilo ji jen 23 procent Němců, zatímco před čtyřmi roky to bylo 34,2 procenta.

"Velká koalice byla poražena ne proto, že špatně pracovala, ale protože voliči nechtěli nové období vratkých kompromisů," usoudil dnes německý deník Bild. Komentátoři místních listů Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Spiegel zdůrazňují, že vítězství Merkelové není vzhledem k neuspokojivému výsledku své strany žádným triumfem a že úspěch FDP dá liberálům v koalici větší vliv, než by si křesťanští demokraté přáli. 

"Je to hořký den pro SPD...je to hořká porážka," přiznal kancléřský kandidát SPD a odcházející ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Vítěze čeká plno problémů  

"V obtížné situaci se podařilo dospět k této změně vlády," radovala se Merkelová vítaná aplausem spolustraníků. "Dnes večer můžeme slavit... ale nelze zapomenout, že naše země musí vyřešit řadu problémů," připomněla, že Německo čelí světové ekonomické krizi a řadě hospodářských problémů.

CDU/CSU přes výhru zaznamenala svůj druhý nejhorší dosavadní výsledek. Zklamala hlavně bavorská součást bloku, Křesťanskosociální unie (CSU) zvyklá na podporu většiny Bavorů. Dnes pro ni hlasovalo 41 procent obyvatel největší spolkové země - historické minimum. O katastrofální porážce se přitom v CSU hovořilo už po zemských volbách loni v září, kdy CSU volilo 43,4 procenta lidí. 

SPD nejspíš čekají personální změny

Ale SPD v neděli propadla absolutně; oproti posledním spolkovým volbám z roku 2005 ztratila přes 11 procent. Před čtyřmi lety ještě sociální demokraty do voleb vedl charismatický Gerhard Schröder, kterému se tehdy ohromným osobním nasazením v kampani podařilo nemožné - srazit téměř na nerozhodný výsledek ohromný původní náskok lidovců.

"CDU/CSU a FDP mají většinu ve Spolkovém sněmu a mohou vytvořit vládu. Výsledek (voleb pro SPD) je jistě takový, že jej nemůžeme bez dalšího přejít, ale slibuji, že ... budeme opozice, která bude dbát na to, jak nová vláda jedná," řekl sociální demokrat Steinmeier a slíbil, že nebude uhýbat odpovědnosti.

Němečtí komentátoři už přemýšlejí, zda debakl politicky přežije, a prorokují, že SPD čekají personálně obtížné debaty. Do Spolkového sněmu pronikly ještě postkomunistická Levice, pro niž podle odhadů hlasovalo 12,5 procent Němců, a Zelení s 10,6 procenty.  

Reklama

Související témata:

Související články

Německo se nejspíš nevyhne volebnímu thrilleru

Po nakašírované selance drama beroucí dech – přesně to naznačují poslední průzkumy veřejného mínění před nedělním hlasováním o složení příštího Spolkového...

V Německu začaly parlamentní volby

V neděli v osm hodin ráno se v celém Německu otevřely volební místnosti, v nichž občané během deseti hodin rozhodnou o novém složení Spolkového sněmu, dolní...

Výběr článků

Načítám