Hlavní obsah

V Německu začaly parlamentní volby

Berlín

V neděli v osm hodin ráno se v celém Německu otevřely volební místnosti, v nichž občané během deseti hodin rozhodnou o novém složení Spolkového sněmu, dolní komory parlamentu. Tím také na příští čtyři roky určí podobu příští spolkové vlády. V jejím čele by mohla podle předvolebních průzkumů zůstat kancléřka Angela Merkelová, jejíž křesťanští demokraté (CDU/CSU) jsou favority voleb.

Článek

V nedělním volebním dramatu má jít o zodpovězení otázky, která strana s předpokládanými vítězi vytvoří vládní koalici. Téměř všechny průzkumy hovořily ve prospěch uvažované konzervativně-liberální většiny. Dosavadní koaliční partner křesťanského bloku, sociální demokracie (SPD), by pak nejspíš přešel do opozice, a uvolnil tak místa ve vládě svobodným demokratům (FDP).

Sociální demokraté a jejich kandidát na kancléře, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, však podle průzkumů i pozorovatelů v závěru předvolební kampaně dokázali získat přízeň většího počtu dosud nerozhodnutých voličů než jejich soupeři.

Pravicový tábor se tak musí obávat, že podobně jako v roce 2005 jeho volební výsledek na parlamentní většinu nakonec nemusí stačit. Nejschůdnějším východiskem z nastalého volebního patu by pak bylo obnovení velké koalice, která se v posledním roce dokázala dohodnout na několika radikálních opatřeních proti finanční a hospodářské krizi.

Křesťanští demokraté mají desetiprocentní náskok

Poslední průzkumy tento týden slibovaly CDU/CSU zhruba 35 procent hlasů, sociálním demokratům až o deset procent méně. FDP by mohla přesvědčit kolem 13 procent voličů, postkomunistická Levice a strana Spojenectví 90/Zelení mohou počítat s deseti až 12 procenty.

Volební právo má v Německu 62,2 miliónu občanů starších 18 let, kteří vybírají mezi 28 politickými stranami. Obavy panují z nízké volební účasti. V roce 2005 se k urnám dostavilo 77,7 procenta oprávněných voličů, což byla v německých poměrech historicky nejnižší úroveň.

Souběžně s volbami do Spolkového sněmu se dnes konají volby do zemských parlamentů ve východoněmeckém Braniborsku a v Šlesvicku-Holštýnsku na severu Německa.

Reklama

Související články

Německo se nejspíš nevyhne volebnímu thrilleru

Po nakašírované selance drama beroucí dech – přesně to naznačují poslední průzkumy veřejného mínění před nedělním hlasováním o složení příštího Spolkového...

Výběr článků

Načítám