Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách zahynul další český horolezec

– Vysoké Tatry
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tragicky skončil sobotní výstup dvojice českých horolezců ve Vysokých Tatrách. Ze západní strany Lomnického štítu vypadl 39letý horolezec. Při pádu utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl. Informovala o tom internetová stránka Horské záchranné služby (HZS).

Foto: archiv, Právo

Češi patří mezi nejčastější oběti Vysokých Tater .

Článek

Jeden z dvojice českých horolezců ze stěny spadl krátce před desátou hodinou. Náhodní svědci nahlásili nehodu na tísňovou linku HZS. Horští záchranáři vzhledem k závažnosti situace požádali o pomoc letecké záchranáře.

Pro špatné povětrnostní podmínky na slovenské straně Vysokých Tater však vrtulník nemohl odstartovat. HZS proto požádala o pomoc polské letecké záchranáře. Podmínky na severní straně Vysokých Tater byly totiž pro let vyhovující.

Vrtulník vysadil na místě horské záchranáře, kteří však konstatovali smrt a následně transportovali tělo českého horolezce do údolí.

Češi patří k nejčastějším obětem neštěstí ve slovenských horách. Loni zemřelo na Slovensku 21 návštěvníků, z nichž byla většina z České republiky a Polska. Letos zemřela česká turistka ve Slovenském Ráji při pádu z vyhlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám