Hlavní obsah

Bin Ládin vyzval Evropany ke stažení vojáků z Afghánistánu

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin v pátek vyzval v nové nahrávce zveřejněné na internetu Evropany, aby stáhli své vojáky z Afghánistánu. Oznámila to agentura Reuters. V Afghánistánu slouží i čeští vojáci.

Článek

"Nežádáme nic nesprávného. Jen ... abyste ukončili nespravedlnost a stáhli své vojáky z Afhánistánu," říká bin Ládin na nahrávce, která je podle informací americké monitorovací služby SITE opatřena anglickými a německými titulky. V Německu se v neděli konají parlamentní volby, připomíná agentura Reuters.

Zatím poslední poselství bin Ládina bylo zveřejněno 14. září a vůdce Al-Káidy se v něm obracel k Američanům. V záznamu umístěném na internet jen několik dní po osmém výročí teroristických útoků na newyorské mrakodrapy bin Ládin Američanům vyhrožoval za vztahy jejich vlády s Izraelem. Zároveň označil amerického prezidenta Baracka Obamu za neschopného ukončit konflikt v Afghánistánu. [celá zpráva]

V Afghánistánu je v současnosti rozmístěno 35 000 vojáků ze čtyř desítek různých států. Nejsilnější americký kontingent se v rámci nové Obamovy strategie zvyšuje na 68 000 mužů. Český provinční rekonstrukční tým působí v provincii Lógar od března 2008, celkem je v Afghánistánu letos nasazeno 480 českých vojáků v rámci mezinárodní mírové mise ISAF.

Reklama

Výběr článků

Načítám