Hlavní obsah

Domovy důchodců na Slovensku si musí zařídit dočasné márnice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Domovy důchodců a zařízení pro mentálně a fyzicky postižené lidi na Slovensku by měly na základě připravované novely zákona o pohřebnictví vybudovat vlastní chladící zařízení a vyčlenit prostory pro dočasné uložení mrtvých. Jak upozornila televize Joj, tato zařízení mají v současnosti značné finanční potíže a na zřízení dočasných márnic jim stát nebude přispívat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vybudování takových prostor stojí několik tisíc eur. Musí být dostatečně větrané, teplota nesmí překročit 15 stupňů, mají mít přívod studené vody, kanalizační vstup, smývatelný povrch podlah a zdi do výše 180 centimetrů.

Když zemře klient domova, pozůstalí musí dát souhlas k převozu těla zesnulého. Pokud tak neučiní, tělo musí zůstat v zařízení až osm hodin. Z návrhu zákona není jasné, kolik speciálně upravených místností nebo chladicích boxů musí zařízení vlastnit pro případ úmrtí většího počtu klientů.

Bratislavská radnice, která provozuje několik podobných zařízení, upozorňuje, že toto nařízení neúměrně zvýší náklady provozovatelů. "Zvýší se náklady a prostory na uložení ostatků se musí vytvořit na úkor dalších prostor," řekla mluvčí primátora Bratislavy Beatrice Szabóová. Podle ní se vybudování dočasné márnice může negativně projevit také na psychickém stavu klientů sociálního zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám