Hlavní obsah

Velvyslanec Bašta vedl machinace s českými vízy, píše ukrajinský server

Kijev
Aktualizováno

Český velvyslanec na Ukrajině Jaroslav Bašta šéfoval nelegální operaci související s vydáváním českých víz na Ukrajině. Napsal to ukrajinský zpravodajský server Korrespondent, který se odvolává na policejní vyšetřovatele pracující prý pro české ministerstvo zahraničí.

Článek

Bašta údajně dohlížel systému, který se žadatelům o víza prodražil. O něm už loni v září informovalo Právo. Pokud chtěl žadatel vízum získat, musel se obrátit na soukromou firmu, call centrum, aby jim na konzulátu sjednala schůzku. Za to hradili poplatek v přepočtu 340 korun. Server tvrdí, že takto se na call centrum obrátilo přes 30 000 lidí.

Ukrajinský list Segodnia v této souvislosti uvádí, že jistému vysokému českému diplomatovi pracujícímu na Ukrajině hrozí obvinění, že v nelegální operaci s vydáváním českých víz ve Lvově získal více než půl miliónu dolarů. Nezmiňuje se však, o koho konkrétně jde.

Majitel české firmy Jihomoravská provozní, které call centrum provozuje a inkasuje peníze, je blízký přítel velvyslance Bašty. Firma zakázku získala bez výběrového řízení. [celá zpráva]

150 stěžovatelů

České orgány činné v trestním řízení se kauzou začaly zabývat poté, co si ve Lvově přes 150 žadatelů o česká víza stěžovalo ukrajinské policii. Ta potom informovala české kolegy, píše Segodnia a dodává, že české velvyslanectví v Kyjevě na zprávy ukrajinského tisku nereagovalo.

Ukrajina se také sama chystá prověřit zprávy o nelegálních akcích českých diplomatů na Ukrajině souvisejících s vydáváním českých víz. Potvrdil to ve středu šéf odboru pro zahraniční spolupráci sekretariátu ukrajinského prezidenta Mykola Točyckyj. "Vzhledem k tomu, že tyto zprávy jsou znepokojivé, rozhodně je prověříme," řekl podle ukrajinského listu Kyivpost.

Uvedl, že legálnost aktivit českých diplomatů by měly přezkoumat příslušné české úřady. Nicméně Ukrajina už oznámila, že je proti zapojení jakéhokoli prostředníka do vydávání víz, protože se tím "vytváří neprůhledné schéma", řekl Točyckyj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám