Hlavní obsah

Rusko chystá další vlnu privatizace

Novinky, Tomáš Reiner
Moskva

Dva a půl roku po prodeji části státního majetku se v Rusku chystá nová vlna privatizace. S odkazem na vládní představitele to ve středu uvedla agentura AFP.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Ruský ministr financí Alexej Kudrin

Článek

Agentura uvedla, že po překotných prodejích z 90. let, kdy za prezidenta Borise Jelcina v Rusku vznikla nová třída miliardářů, vláda v minulých letech upřednostňovala navyšování svých podílů ve firmách. Finanční krize ale zatížila státní rozpočet, jehož deficit se pro letošek odhaduje okolo osmi procent.

Ministr financí Alexej Kudrin řekl listu Vedomosti, že příjem z prodeje státního majetku by mohl pomoci omezit využívání rezervních fondů a snížit objem emisí obligací, které mají schodek rozpočtu dorovnat. „Jinými slovy, částka z privatizace půjde na snížení deficitu,“ doplnil ministr.

Úmysl zahájit další vlnu privatizace potvrdil i první vicepremiér Igor Šuvalov.

Deník Vedomosti dodal, že nová privatizační vlna má vylepšit obraz Ruska, které Západ kritizuje za rozsáhlou státní kontrolu ekonomiky.

Rusko naposledy prodalo více než 22 procent svého podílu v druhé největší bance VTB, což do státní kasy přineslo v přepočtu okolo 140 miliard dolarů. V červenci předchozího roku vláda prodala 15 procent v ropném koncernu Rosněfť, což přineslo ekvivalent asi 180 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám