Hlavní obsah

Británie omezí jaderný arzenál, i Brown chce bezjaderný svět

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Londýn

Britský premiér Gordon Brown řekl na setkání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku, že Spojené království je ochotno zmenšit svou flotilu jaderných ponorek o čtvrtinu. Rada bezpečnosti jednala o zastavení šíření jaderných zbraní a snížení jejich arzenálu. Brown po vzoru amerického prezidenta Baracka Obamy vyzval k úplné likvidaci jaderných zbraní. Redukce by mu současně umožnila snížit deficit veřejných financi.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z britských jaderných ponorek tři Vanguard u kotviště ve Skotsku

Článek

Brown na jednání uvedl: „Máme-li brát vážně ambici bezjaderného světa, je potřeba státnický přístup a ne hra s ohněm.“ Vyzval všechny národy, aby se spojily s cílem dosáhnout bezjaderného světa, s kteroužto vizí přišel už v dubnu v Praze americký prezident Barack Obama.

Brown na jednání uvedl: „Máme-li brát vážně ambici bezjaderného světa, je potřeba státnický přístup a ne hra s ohněm.“ Vyzval všechny národy, aby se spojily s cílem dosáhnout bezjaderného světa, s kteroužto vizí přišel už v dubnu v Praze americký prezident Barack Obama.

Brown nabídl, že by země snížila počet svých ponorek třídy Vanguard s jadernými raketami Trident ze čtyř na tři. To však představuje úsporu čtvrtiny nákladů.

Předseda liberálních demokratů Nick Clegg tato slova uvítal jako důležitý posun. „Myslím, že strategická situace, ve kterém se udělalo toto rozhodnutí, je velmi odlišná - nečelíme hrozbám studené války.“

Miliband byl proti

Ministr zahraničí David Miliband totiž ještě nedávno uváděl, že si země musí zanechat své odstrašující jaderné síly. „Odmítáme jednostranné odzbrojení z naší strany, protože svět nemůže skončit v situaci, kdy se odpovědní zřeknou jaderných zbraní, ale nebezpečí jejich šíření od ostatních mocností zůstane.,“ uvedl Miliband a dodal, že i Obamův plán byl výhledový.

Vláda už oznámila, že omezí počet jaderných hlavic pro rakety odpalované z Tridentů z 200 na 160. Mnozí labourističtí poslanci by však vítali nulovou variantu.

Jde i o finance. „Je nerealistické si myslet, že si můžeme dovolit v příštích 25 letech vydat sto miliard liber na náhradu Tridentů,“ doplnil Clegg.

Ponorky třídy Vanguard a rakety Trident II

Americké jaderné rakety Trident jsou v Británii odpalovány z jaderných ponorek třídy Vangurad. Čtyři ponorky tohoto typu byly dodány v letech 1993 až 1999. Každá z nich může nést 16 raket Trident D4 s jadernými hlavicemi.

Podmořské čluny jsou dlouhé 150 metrů. Jaderný pohon jim umožňuje dosáhnout pod hladinou maximální rychlosti 46 kilometrů za hodinu. Bez doplnění paliva mohou čtyřicetkrát obeplout zeměkouli.

Hlavní výzbrojí jsou americké třístupňové raket Trident II (D5) o doletu 7400 kilometrů. Každá nese vícenásobnou hlavici. Všechny tři stupně pohánějí motory na tuhá paliva. Mají průměr 1,85 metru a délku 13,5 metru  a hmotnost 58 tun. Stejné rakety jsou i na amerických ponorkách třídy Ohio, v nichž jich každá nese 24.

Kromě raket jsou ponorky Vangurad vyzbrojeny ještě torpédy ráže 53 typu Spearfish, která pod vodou dosahují rychlosti 65 kilometrů za hodinu. Vypouštějí se ze čtyř torpédometů.

Jaderné ponorky třída Vanguard představují v současné době jedinou britskou jadernou silou, kdy se letectvo vzdalo volně shazovaných jaderných bomb a jaderných zbraní se zřekla i pozemní armáda a byly odstraněny z hladinových lodí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám