Hlavní obsah

EU chystá odvetu za kanadská víza pro Čechy

– Brusel • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal

Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by se jednat o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do EU.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Novinářům to v pondělí po jednání ministrů vnitra řekla náměstkyně českého ministra Lenka Ptáčková Melicharová.

Mluvčí stálého zastoupení ČR při EU Jan Slíva Právu řekl: "Komisař Jacques Barrot nastínil jisté možnosti. Řekl, že pokud Kanada neuvede vízovou povinnost do původního stavu, že by do konce roku měla komise přijít s nějakým návrhem možných opatření. Mimo jiné jmenoval možnost návrhu zavedení víz pro kanadské diplomaty,“ sdělil Právu Slíva.

Podle něj jde ze strany EU vůči České republice především o vyjádření solidarity. „Byl to neformální bod, takže z jednání nevzešly žádné závazné závěry. Nicméně podpora a solidarita byla celkem slušná,“ dodal Slíva.

"Komise celou záležitost podrobně přezkoumá a pravděpodobně v září tohoto roku vydá zprávu o vízové reciprocitě," řekl v půlce července šéf Evropské komise José Barroso. Tehdy také sdělil, že povede konzultace s oběma stranami. Podle něj bylo cílem obnovit bezvízový styk.

Komise o tom ale musí jednat s dalšími státy EU. Na posouzení žádosti má tři měsíce.

Kanada zavedla víza pro Čechy a Mexiko 14. července. Jejich zavedení zdůvodnila množstvím lidí, kteří přijíždějí z těchto zemí do Kanady a žádají o azyl. Většina žádostí je přitom zamítnuta.

Česká republika jako odvetu zavedla vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám