Hlavní obsah

Výhružné dopisy a náboje posílal Sarkozymu invalida

– Paříž

Francouzská policie dopadla muže, který vyhrožoval smrtí prezidentovi Nicolasi Sarkozymu a dalším politikům. Je jím jednapadesátiletý invalida, kterého policisté zatkli v neděli pozdě večer v departementu Hérault na jihu Francie. Při výslechu přiznal, že je autorem dopisů, z nichž v některých byly i náboje, oznámil v pondělí podle francouzských médií zdroj blízký vyšetřování.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Vyšetřovatelům po měsících pátrání pomohl vzorek DNA, který podezřelému Thierrymu J. odebrali již před týdnem, kdy jej vyslýchali jen jako svědka. Vzorek se shoduje s prvními čtyřmi dopisy, které rozeslal lokálním politikům. Od konce loňského roku poslal člen místního střeleckého spolku tři desítky dopisů, které kromě Sarkozyho dostalo i několik ministrů a šéfové některých televizních stanic a také agentura AFP.

Pod textem byl vždy podpis Buňka 34, což vyvolalo u policie domněnku, že jde o organizovanou skupinu. Nyní se ale ukazuje, že nezaměstnaný Thierry J. psal hrozby sám.

Kvůli zdlouhavému vyšetřování si Sarkozy pozval nejvyšší policejní představitele počátkem září na kobereček a požadoval od nich rychlé výsledky. V půlce září bylo proto při zátahu 11 osob z okolí města Montpellier. Všechny musela propustit, viník mezi nimi nebyl. Zadržení si stěžovali, že vyslýchající na ně vyvíjeli velký nátlak, aby se přiznali.

V pátek poštovní úředníci v Montpellier zadrželi dalších šest dopisů s kulkou adresovaných nejvyšším politikům včetně Sarkozyho. O dva dny později už policie měla výsledky testů DNA, které už ukázaly na invalidu. V jeho bytě objevili příslušníci protiteroristické brigády dostatek dokumentů a dalšího materiálu dosvědčujícího, že dopisy psal on.

Podle místního starosty jde o uzavřeného člověka, který věnuje svůj čas podáváním častých stížností.

Reklama

Výběr článků

Načítám