Hlavní obsah

Nezletilé Slovenky nebudou k potratu potřebovat souhlas rodičů, navrhuje ministerstvo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenské ministerstvo zdravotnictví chce prosadit, aby nezletilé Slovenky mohly absolvovat interrupci bez souhlasu rodičů. "Mladé ženy tají před rodiči těhotenství a zvažují interrupci. To může vést k psychickým i fyzickým problémům," upozornil ministr zdravotnictví Richard Raši.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Jak uvedl deník Pravda, návrh ministerstva kritizuje Konference biskupů Slovenska (KBS). "Věříme, že tento návrh neprojde," uvedl mluvčí KBS Jozef Kováčik. Podle něho by Slovensko tímto krokem "zabíjelo vlastní národ". Biskupové jsou pro úplný zákaz interrupcí.

Umělé přerušení těhotenství umožňuje zákon v případě geneticky chybného vývoje plodu do 24 týdne od početí. Bez určení důvodu je možné vykonat interrupci do dvanáctého týdne těhotenství. Nezletilé musí mít k interrupci souhlas od rodičů.

V roce 2008 bylo na Slovensku vykonáno přes 13 tisíc interrupcí. Nejméně potratů zaznamenali v prešovském a nejvíc v košickém kraji.

V České republice nemusí nezletilé mít k provedení potratu rodičovský souhlas. Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) to chtěl změnit připravovanou druhou fází zdravotnické reformy, na níž nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám