Hlavní obsah

Berlusconi chce odchod Italů z Afghánistánu co nejdříve

Právo, Novinky, rei, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský premiér Silvio Berlusconi je pro stažení italských vojáků z Afghánistán v co nejbližším možném termínu. Ve čtvrtek tak v Bruselu reagoval na zprávu o smrti šesti Italů při útoku sebevraha s náložemi v autě v Kábulu. Ministerský předseda dodal, že konkrétní rozhodnutí projedná Itálie se spojenci. Nemíní to udělat jednostranně. Hlasy za stažení z Afghánistánu v Evropě sílí. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier navrhuje, aby spojenci ze země odešli do roku 2013.

Foto: Max Rossi/Files , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Při čtvrtečním útoku v Kábulu zemřelo také nejméně deset civilistů. Další čtyři Italové a 50 Afghánců bylo zraněno. Útočník cílil na konvoj NATO, do něhož najel autem napěchovaným výbušninami. Explozi bylo slyšet po celém hlavním městě. Výbuch zničil množství aut, obchodů a stánků. Z útočníkova auta zbyla jen část motoru. K útoku se přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán.

Incident byl pro italské vojáky nejtragičtějším od listopadu 2003, kdy bomba umístěná v autě zabilia 19 karabiniérů v Nasíriji v jižním Iráku.

Všichni jsme nedočkaví a plní naděje, že se naši chlapci vrátí domů co nejdříve. Všichni jsme přesvědčeni, že je pro každého lepší brzy opustit Afghánistán.
Silvio Berlusconi

Hněv místních obyvatel se ve čtvrtek v Kábulu obrátil i proti Italům. Podle nich učinili z obydlené čtvrti cíl. „Je to všechno kvůli nim. Jen se podívejte na ty zmasakrované civilisty. Proč jezdí během dne zalidněnými místy?“ citoval britský list The Times jednoho ze svědků.

Itálie už dříve plánovala výrazné snížení svého kontingentu, který má 3100 vojáků. Berlusconi v Bruselu uvedl, že se to neuskuteční bez konzultací se spojenci.

Priority má stanovit mezinárodní konference

V Afghánistánu je na sto tisíc vojáků NATO a USA, kteří čelí narůstajícímu vlivu Tálibánu. O stažení vojáků ze země se proto mluví stále hlasitěji. V úterý při jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu předložil  šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier svým kolegům plán, jenž by umožnil stažení mezinárodních sil do roku 2013. Kanada potvrdila, že odvolá svých 2800 vojáků z této země do roku 2011.

Steinmeier řekl, že mezinárodní konference o Afghánistánu, která by se měla konat ještě letos, musí co nejrychleji vyjasnit, jaké jsou priority tamní vlády, a kde lze ještě využít mezinárodní angažmá. Evropa by podle něj měla přispět hlavně k budování afghánské policie.

Nejsilnější kontingenty
USA62 000
Británie9000
Německo4050
Francie3160
Itálie3100
Kanada2800
Polsko2000
ČR340

Reklama

Výběr článků

Načítám