Hlavní obsah

Vědci našli u Itálie podmořský prales z černých korálů

– Řím

Italští vědci našli jeden z největších podmořských pralesů vzácného korálu černého na světě a zároveň také jeho blízce příbuzný druh, který doposud nikdo nestudoval v jeho přirozeném prostředí. Unikátní korálový svět byl objeven v hloubce 50 až 100 metrů mezi italskou pevninou a ostrovem Sicílie.

Foto: Reuters

Černý korál Antipathes dichotoma je součástí pralesa, který vědci našli u jižní Itálie.

Článek

"Korál, který jsme objevili, má obrovskou cenu, zejména proto, že je tak vzácný. Kdyby však někdo nepovolaný věděl, kde se nachází, představovalo by to pro tyto korály velké nebezpečí. Proto jsme raději přesné místo jejich výskytu neuvedli," konstatoval Silvestro Greco, ředitel agentury pro životní prostředí z oblasti italské Kalábrie.

Obavy mají vědci především z lovců korálů, kteří by porost zničili a korály zpeněžili ve šperkařském průmyslu.

Výzkumníci při hledání použili dálkově řízenou ponorku a nasnímali prales korálu černého, který se rozkládá na ploše o rozloze asi dvou fotbalových hřišť.

Foto: Reuters

Černý korál Antipathes dichotoma

"Našli jsme také mimořádně vzácný druh korálu černého Antipathes dichotoma, který dosud nikdo nezkoumal v jeho přirozeném prostředí. Existuje pouze pět kousků v muzeích." sdělila Simone Caneseová, vedoucí tohoto výzkumného projektu, který byl zahájen již v roce 2005.

Hlavní lokality výskytu korálu černého jsou při alžírských, tuniských, sardinských, sicilských a baleárských březích. Černému korálu se odnepaměti přisuzovala moc chránit proti uhranutí a černé magii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám