Hlavní obsah

V Kosovu byly napadeny a zapáleny vozy mise EU, útoků přibývá

Priština

Na vozy policejní mise EU v Kosovu (EULEX) hodili ve středu neznámí útočníci zápalné lahve. Jeden z vozů zcela shořel, druhý byl značně poškozen. Při útoku na východě Kosova nebyl nikdo zraněn. Podobných útoků přibývá. Minulý měsíc bylo při násilnostech a demonstracích zničeno přes dvacet vozů EULEX a ve vězení podle kosovské policie kvůli tomu skončilo dvacet lidí.

Foto: Hazir Reka , Reuters

Starší demonstrace v Prištině proti misi EULEX

Článek

"Uvnitř poškozeného auta jsme nalezli lahev s benzinem, který se nevznítil," prohlásil mluvčí kosovské policie Ismet Hashani k tomu, jaký prostředek použili útočníci. Druhá láhev však explodovala a zapálila vůz mise EULEX

Podle agentury Reuters je důvodem útoku protokol o posílení bezpečnostní a soudní spolupráce, který podepsala mise EU se Srbskem.Tento týden představitelé mise EU podepsali se srbskou policií dohodu o výměně informací. Na jejím základě by mise měla se Srbskem sdílet data o boji proti pašování drog.

Bělehrad odmítl spolupracovat přímo s kosovskou vládou, protože tento nejmladší evropský stát nadále považuje za součást svého teritoria.

Také Priština měla k dohodě nejdříve námitky. Ty ovšem stáhla, když ji Spojené státy, Francie, Británie, Německo a Itálie ujistily, že protokol nijak nenaruší kosovskou suverenitu a územní celistvost. Jiný názor mají ale někteří obyvatelé země, kteří kvůli dokumentu v pondělí protestovali v centru metropole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám