Hlavní obsah

Medvěděv kritizoval putinovský systém

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nastínil svou představu budoucího směřování Ruska. Podle amerického deníku The Wall Street Journal (WSJ) se jejím prostřednictvím snažil distancovat především od premiéra Vladimira Putina, vůči jehož systému byl kritický.

Foto: Ria Novosti/Kremlin/Dmitry Astakhov , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Prezident rovněž řekl, že by mohl v roce 2012 znovu kandidovat. Na post bude podle nové ústavy mít ale znovu právo také Putin. Ten už se dal slyšet, že by se mohl vrátit. Řekl, že se s Medvěděvem domluví. [celá zpráva]

Medvěděv však naznačil, že nesmýšlí stejně jako Putin. Už minulý týden zveřejnil na internetu seznam návrhů, které v úterý obhajoval před poslanci. Kritizoval „primitivní“ ruskou ekonomiku spoléhající se jen na přírodní zdroje, korupci a nedostatek pluralitní demokracie.

Ve Valdajském klubu později prezident vtipkoval, že podstoupí krevní testy, aby dosvědčil, že Putin a Medvěděv nejsou dva muži jedné krve.

WSJ uvedl, že 43letý prezident přesto zůstává ve stínu svého o 13 let staršího mentora. Ačkoliv prý mluví o větší svobodě, vykořenění korupce a restrukturalizaci ekonomiky, v praxi dotáhl do konce jen málo svých iniciativ.

Medvěděv odmítl, že by šlo jenom o formální výzvy, které mají uklidnit opozici. A s Putinem si prý vzájemně radí, ale ne tak často, jak by si mnozí mysleli, možná jednou týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám