Hlavní obsah

Bylo to hrozné, líčí smrtící útok na českého řidiče v Rumunsku jeho kolega

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arad

Petr Laža, jeden ze svědků útoku, jehož obětí v Rumunsku se stal český řidič kamiónu Jiří S., Právu popsal, jak se v noci na neděli tragédie odehrála. "Byla to všechno otázka několika sekund, bylo to něco hrozného," řekl Laža.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Seděli jsme v hospodě v Socodoru a přijeli nějací Cikáni, asi z diskotéky. Bylo jich asi dvacet nebo snad pětadvacet, zůstali sedět venku a tam popíjeli. Už když přijeli, byli dost opilí,“ prohlásil.

„Přijeli auty, muziku pustili naplno a Jirka tam šel, aby to ztlumili. Ztišili to, on se vrátil do restaurace. Zavřeli jsme dveře a už jsme si jich nevšímali. Jenže oni to zase dali nahlas. To už s tím nikdo nic nedělal – věděli jsme, že to nemá cenu,“ uvedl.

„Pak ale dva vešli do hospody, jeden z nich – byli to bratři – je teď ve vazbě, a evidentně úmyslně to vyprovokovali. Z nás není nikdo tak hloupý, aby si nás pět šoférů něco začínalo, když jich tam bylo dvacet,“ ujistil. „Jirka jim řekl, ať za sebou zavřou. Zvedl se a šel jim normálně ukázat, aby ty dveře zavřeli, že na tu hulákající muziku nikdo není zvědavý,“ popsal.

„Začali do něj strkat, vytáhli ho ven. Byla to otázka vteřin. Venku se na něj seběhli a začali ho bít. Já to uviděl, sebral jsem popelník, jednoho jsem tím venku vzal po hlavě, druhého taky. Do toho vyběhl další šofér, aby nám pomohl. Jirka už ležel na zemi, a oni se všichni vrhli na nás,“ doplnil Laža.

Sanitka přijela bez dýchacího přístroje

„Hlídač parkoviště zavolal policisty a začal volat, že už jsou na cestě. Ten, co bitku začal, se ještě dostal zpátky do restaurace, kolegu zatáhl za vlasy a jeho bratr ho praštil lahví od piva po hlavě. Tak jsem mu dal taky jednu lahví, prostě – lítalo to jedno za druhým. Ve finále jak uslyšeli, že jedou policajti, utekli, “ vylíčil.

„Jenže Jirka tam ležel, už vůbec nekomunikoval. Přetočil jsem ho na bok do protišokové polohy, vytáhl mu jazyk a držel mu otevřená ústa, dokud nepřijela sanita. Byla tam tak do patnácti minut. Jenže do nemocnice ho nedovezla, po cestě jim umřel. Neměla totiž s sebou dýchací přístroj. Volali sice do Aradu, ať jim pošlou naproti sanitu s dýchacím přístrojem, stejně by to už asi nepomohlo,“ doplnil Laža s tím, že umí rumunsky, a tak rozuměl, co si zdravotníci říkají.

Laža Právu potvrdil, že zranění z potyčky má i kuchařka z restaurace, jíž čeští a slovenští šoféři familiárně říkají U Sépiho. „Ona a ještě jeden kluk se vecpali do dveří a snažili se zabránit, aby se ti z aut dostali dovnitř, takže taky něco schytala,“ vysvětlil.

„Všichni jsme z toho vyšli krásně jak při normální rvačce, akorát Jirka bohužel ne – na toho se sesypali úplně všichni. Je to hrozné, Jirka byl fakt suprový chlap,“ dodal Lažo.

Foto: ti, Právo

Čtyři z dvaceti útočníků, kteří v sobotu ukopali k smrti českého řidiče kamiónu, obvinila rumunská policie ze zabití a z výtržnictví. Jeden rumunský občan (27) je ve vazbě, další tři ve věku 19, 20 a 23 let jsou vyšetřováni na svobodě. Právu to ke kauze v úterý řekl český konzul v Bukurešti Ján Krivoš. 

„V neděli dopoledne jsme informovali naše ústředí (ministerstvo) a také rodinu zemřelého, maminku a sestru,“ řekl. „Snažíme se usnadňovat kontakt mezi rumunskými úřady a rodinou. Ten pán byl pojištěn, asistenční služba pojišťovny nyní připravuje převoz těla do ČR,“ dodal konzul s tím, že převoz byl včera povolen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám