Hlavní obsah

V moři u Itálie našli vrak s jedovatým odpadem, loď potopila mafie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské úřady našly u pobřeží Kalábrie vrak lodi, kterou podle nich potopila mafie. Na její palubě má být 180 barelů s jedovatým odpadem. Podle úřadů leží takových vraků na mořském dně u jižního pobřeží Itálie více než tři desítky, uvedla v úterý agentura Reuters.

Článek

Úřady se k vraku dostaly na základě informací bývalého příslušníka obávané kalabrijské mafie 'Ndrangheta. Našli ho 28 kilometrů od kalabrijského pobřeží v hloubce 500 metrů. Vyšetřovatelé použili ponorné zařízení, které 110 metrů dlouhé plavidlo v sobotu nafilmovalo.

Policie se obává, že by v barelech mohl být i radioaktivní materiál. Ze získaných záběrů je patrné, že nejméně jeden sud se po dopadu lodi na dno Tyrhénského moře otevřel.

Informátor Francesco Fonti policistům řekl, že loď byla jednou ze tří, které mafie s použitím výbušnin poslala ke dnu. Podle zástupce místní agentury pro ekologii Silvestra Greka se v moři u Kalábrie může nacházet 32 vraků s jedovatým materiálem.

Greco doplnil, že ilegální nakládání s jedovatým odpadem je mezinárodním problémem. "Středozemní moře tvoří 0,7 procenta světových moří. Jestliže v této malé části je přes 30 vraků s jedovatým odpadem, představte si, co může být jinde,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám