Hlavní obsah

Francouzský ministr vnitra pobouřil rasistickými výroky

Paříž

Francouzskému ministru vnitra Briceovi Hortefeuxovi hrozí žaloba za urážlivá vyjádření na adresu arabské menšiny v zemi. Žalovat ho chce organizace MRAP bojující proti rasismu. Hortefeux se výroků ohledně nebezpečí z nadměrného počtu Arabů měl dopustit na večírku vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP).

Foto: Robert Pratta, Reuters

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux

Článek

Videozáznam zachytil ministra ve společnosti mladých členů strany ze severní Afriky. Hortefeux pak říká: "Když je tu jeden, je to v pořádku. Když je jich tu hodně, jsou tu problémy."

MRAP jeho poznámky označila za "hluboce urážející a ponižující pro důstojnost a uvažování lidí arabského původu" a chce na něj podat žalobu kvůli pomluvě a rasovým předsudkům. Hortefeux se ale brání, že jeho vyjádření nebyla správně pochopena.

Před měsícem přitom právě ministr vnitra suspendoval prefekta Paula Giroda de Langlade kvůli jeho rasistické poznámce na adresu zaměstnankyně pařížského letiště Orly. Hortefeux k tomu tehdy uvedl, že "nikdy nebude v zemi tolerovat rasistické nebo diskriminující prohlášení, a tím spíš ne u představitele státu, ať je to kdokoli".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám