Hlavní obsah

Kontroverzní slovenský jazykový zákon neodporuje zákonům EU

Brusel

Slovenský jazykový zákon podle eurokomisaře pro mnohojazyčnost není v rozporu s právem Evropské unie. Rumunský eurokomisař Leonard Orban to řekl v pondělí po setkání s šéfem slovenské diplomacie Miroslavem Lajčákem. Podle něj by problémy mohlo přinést praktické uplatňování normy. Kvůli zákonu se prudce zhoršily vztahy mezi Maďarskem a Slovenskem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Mezi automobily byl natažen transparent maďarských extremistů s textem: "Welcome in Slotakia" s narážkou na nacionalistického politika Jána Slotu.

Článek

Zákon o ochraně státního jazyka vzbudil řadu emocí maďarské menšiny na Slovensku, která tvoří asi desetinu obyvatel země, a také v sousedním Maďarsku.

Kritici normy se obávají diskriminace, neboť podle nové právní úpravy příslušníci menšin mohou na Slovensku ve své mateřštině komunikovat s institucemi jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel. Vveřejná oznámení a tabule musejí být vždy i ve slovenštině.

Orban připustil, že v jazykových otázkách má Brusel jen omezené nástroje a možnosti k případné reakci, tyto otázky totiž spadají do kompetence jednotlivých zemí. Zdůraznil ale, že národní opatření musí respektovat práva národnostních menšin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám