Hlavní obsah

Obří bankovní podvod s kartami Barclays zasáhl Slovensko i Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bankovní podvod s kartami banky Barclays, o němž Novinky informovaly v sobotu, nezasáhl jen Slovensko, ale také sever Francie. Potvrdil to policejní zdroj v severofrancouzském Lille, který si nepřál být jmenován. Z nekrytých účtů se podařilo vybrat na 8,7 miliónů korun. Na slovensku bylo vybráno deset miliónů.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Budova banky Barclays

Článek

Z bankomatů se nevybíralo jen na Slovensku, i sever Francie zažil minulý týden nájezd několika desítek Slováků žijících v Londýně. Využili bezpečnostní chyby v elektronickém systému banky, který umožňoval v cizích bankomatech mimo Británii neomezený výběr peněz bez ohledu na stav účtu.

Nadstandardní výběr spustil poplach v pařížské centrále, která monitoruje výběry z bankomatů. Pouze v centru Dunkerque bylo v krátké době vybráno v přepočtu přes 3,3 miliónu korun. Ale ani podezřelé chování většího počtu lidí u několika bankomatů v různých městech neunikl pozornosti náhodných svědků a policejních hlídek, které byly okamžitě zmobilizovány a pustily se do zatýkání. V policejní síti nakonec uvízlo 34 lidí.

Karty byly pravé

K překvapení policistů měli u sebe zadržení legálně držené karty, takže je bezprostředně z ničeho trestného nemohli obvinit a byli nuceni je po zjištění totožnosti propustit.

K překvapení policistů měli u sebe zadržení legálně držené karty, takže je bezprostředně z ničeho trestného nemohli obvinit a byli nuceni je po zjištění totožnosti propustit.

Výjimkou byli čtyři muži, které francouzská policie zatkla poté, co je překvapila v luxusním vozidle se 150 000 eur (3,8 miliónu korun) v hotovosti a s desítkami bankovních karet. Ti mohli celu opustit až později po zaplacení kauce. I oni ale měli pravé bankovní karty, které jim patrně dobrovolně předali jejich spoluobčané z početné slovenské komunity v Londýně, pravděpodobně s vidinou snadno získaného bohatství.

Většinu nalezených peněz policie zabavila. Francouzské úřady nyní čekají na vyjádření banky Barclays, jaká jí vznikla škoda a jaké případné kroky podnikne vůči svým klientům.

Podle slovenských zdrojů byly některé z karet použitých na Slovensku vydány Romům a šlo o obří bankovní podvod. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám