Hlavní obsah

Za plán vyhodit do vzduchu letadla padl v Londýně trest doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský soud v pondělí poslal na doživotí za mříže vůdce gangu, který v roce 2006 plánoval vyhodit do povětří letadla na transatlantických linkách. Odhalení záměrů skupiny vedlo k zpřísnění pravidel v letecké přepravě, mimo jiné k omezení tekutin na palubách letadel. Další dva komplicové dostali 36 a 32 let.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar a Tanvir Hussain

Článek

Osmadvacetiletý Abdulla Ahmed Ali si musí ve vězení odsedět nejméně 40 let. Soudce při odůvodnění rozsudku Alimu řekl, že je odhodlaným extrémistou představujícím na dlouhou dobu vážnou bezpečnostní hrozbu vůči veřejnosti.

Po Alim byly vyneseny rozsudky nad jeho dvěma komplici. Tanvir Hussain (28) byl odsouzen na 32 let a Assad Sarwar (29) na 36 let.

Trojici soud uznal vinnou ze zločinného spolčení za účelem vraždy a odpálení tekutých náloží v letadlech. Právě kvůli nim byla zpřísněna opatření v letadlech. Cestující si od té doby nemohou brát na palubu tekutiny.

U soudu bylo během procesu uvedeno, že Ali před zatčením v srpnu 2006 označil za cíl sedm letů mezi londýnským letištěm Heathrow a destinacemi v Severní Americe.

Žalobce Keir Starmer by rád dostal znovu před soud i tři další muže spojované s případem za zločinné spolčení za účelem vraždy. V prvním procesu se porota nedohodla na verdiktu nad Ibrahimem Savantem, Aarafatem Khanem a Waheedem Zamanem. Slyšení, které se bude konat 5. října, rozhodne o případném konání nového procesu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám